Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sagaidāms, ka laikaposmā no 2016. līdz 2020. gadam Amerikas Savienoto Valstu NATO sabiedrotie aizsardzības tēriņus būs palielinājuši par 130 miljardiem dolāru, piektdien pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, minot lielāku summu, nekā tas tika prognozēts iepriekš.

ASV prezidents Donalds Tramps kopš stāšanās amatā 2017. gada sākumā pastāvīgi mudinājis citas NATO valstis, bet it īpaši Vāciju, palielināt aizsardzības tēriņus. Jautājums dominēja NATO samitā pērn.

Pēc vairākiem gadiem, kad aizsardzības budžeti tikuši samazināti, NATO sabiedrotie tagad budžetam papildus piešķir "miljardus", žurnālistiem Briselē sacīja Stoltenbergs, norādot, ka reālais pieaugums 2019. gadā ir 4,6%.

"Līdz nākamā gada beigām Eiropas sabiedrotie un Kanāda būs kopš 2016. gada papildus investējuši vairāk nekā 100 miljardus ASV dolāru. Patiesībā šis skaitlis šobrīd ir 130 miljardi," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Līdz 2024. gada beigām šim skaitlim būtu jāpieaug līdz 400 miljardiem dolāru, viņš piebilda.

No NATO 29 valstīm deviņas šobrīd ievēro alianses uzstādīto mērķi aizsardzībai tērēt vismaz 2% no IKP, sacīja Stoltenbergs, norādot, ka vairākumam valstu ir plāni, lai šo mērķi sasniegtu līdz 2014. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!