Foto: AFP/Scanpix

NATO mudina Eiropas valstis pārbaudīt un vajadzības gadījumā atjaunot infrastruktūru - ceļus un tiltus, lai tie būtu pietiekami droši smagajai militārās alianses tehnikai un karavīru transportam.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē uzsvēra, kas Eiropas lielceļiem, dzelzceļiem un tiltiem jābūt pietiekami izturīgiem, lai pa tiem varētu droši braukt alianses tanki un smagā bruņu tehnika, ziņo britu laikraksts "Daily Mail".

Saskaņā ar Stoltenberga teikto, NATO Eiropā plāno veidot divas jaunas komandstruktūras. Viena būs atbildīga par jūras ceļu starp Ziemeļameriku un Eiropu drošība, savukārt otra koordinēs NATO tehnikas pārvietošanu Eiropas iekšienē. "Mēs nerunājam tikai par komandstruktūrām. Mums jābūt pārliecinātiem, ka infrastruktūra būs spējīga nodrošināt ātru militārās tehnikas pārvietošanu. Vispiemērotākajām vienībām ar pareizo ekipējumu īstajā laikā ir jāierodas īstajā vietā," trešdien preses konferencē Briselē uzsvēra Stoltenbergs.

NATO gatavojas sadarboties ar Eiropas valstīm un Eiropas Savienību, lai nodrošinātu civilās infrastruktūras piemērotību militārām vajadzībām.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV kopā ar NATO sāka mācību operāciju "Atlantic Resolve". Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!