Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien paziņojis, ka ieceres par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ciešāku sadarbību aizsardzības jautājumos pēc Lielbritānijas aiziešanas no bloka neapdraud transatlantisko militāro aliansi.

"Nepastāv pretrunas starp spēcīgu Eiropas aizsardzību un spēcīgu NATO. Patiesībā tās viena otru pastiprina," uzsvēra Stoltenbergs, kurš ir ieradies Bratislavā, lai piedalītos ES dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē. "Svarīgi ir, lai mēs izvairītos no dublēšanās, lai tā būtu [savstarpēja] papildināšanās."

Stoltenbergs ar savu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons otrdien brīdināja, ka Apvienotā Karaliste arī pēc balsojuma par izstāšanos no bloka "turpina iebilst pret jebkādu ES armijas ideju" un ka ES ieceres pastiprināt sadarbību aizsardzībā apdraud NATO.

ES līderi septembra sākumā neoficiālajā samitā Bratislavā, kas notika bez Lielbritānijas līdzdalības, jau vienojās par sadarbības pastiprināšanu aizsardzības jomā, un dalībvalstu aizsardzības ministri, kas ieradušies Slovākijas galvaspilsētā, sākuši apspriest Francijas un Vācijas piedāvāto plānu par kopīgām aizsardzības iniciatīvām, kas cita starpā paredz vienota Eiropas militāro misiju štāba izveidi.

Jautāts, vai Lielbritānija bloķēs šos plānus, kamēr vēl ir ES dalībvalsts, Falons norādīja, ka vairākums ES neatbalsta kopīgas armijas veidošanu.

"Mēs piekrītam, ka Eiropai jādara vairāk, tā saskaras ar terorismu, tā saskaras ar migrāciju, bet vienkārši dublēt NATO vai to graut nav pareizais veids," paziņoja britu ministrs.

Falons uzsvēra, ka Lielbritānija arī turpmāk būs iesaistīta Eiropas aizsardzībā kā NATO valsts.

"Mēs pametam ES, bet mēs paliekam uzticīgi Eiropas drošībai un nākamgad izvietosim vairāk karavīru Igaunijā vai Polijā," paziņoja Falons.

Tajā pašā laikā ES augstākā pārstāve ārlietu un drošības jautājumos Federika Mogerīni norādīja, ka ministri esot vienisprātis par "nepieciešamību stiprināt sadarbību Eiropas aizsardzībā pilnīgā saskaņā ar NATO".

Norādot uz jūlijā Varšavā parakstīto ES un NATO līgumu, viņa uzsvēra, ka ES aizsardzības sadarbība un NATO "pilnībā viena otru papildinās nedublējoties, bet savstarpēji stiprinot mūsu darbu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!