NATO militārās mācības "Trident Juncture" sūta nepārprotami signālu gan draugiem, gan pretiniekiem, ka alianse ir gatava izaicinājumiem strauji mainīgajā pasaulē, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Lai arī mūsu mērķis ir trenēties un vingrināties, mēs arī sūtam nepārprotamu signālu mūsu valstīm un ikvienam iespējamajam pretiniekiem," sacīja Stoltenbergs, uzturoties Sangregorio poligonā, kas atrodas netālu no Saragosas pilsētas Spānijas ziemeļos.

"NATO netiecas pēc konfrontācijas, bet mēs esam gatavi aizstāvēt visus sabiedrotos," viņš piebilda.

""Trident Juncture" ir nozīmīga sastāvdaļa NATO ilgtermiņa adaptācijā izmainītajai un jaunajai drošības videi," sacīja Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka uz mācībām ir tikusi uzaicināta arī Krievija, un sūdzējās, ka tā nav aicinājusi aliansi uz Maskavas rīkotajām mācībām.

Viņš atklāja reportieriem, ka NATO dalībvalstu aizsardzības ministri decembrī apspriedīs drošības situāciju pie alianses dienvidu robežām, piebilstot, ka NATO nākamgad uz Itālijai piederošo Sicīlijas salu nosūtīs izlūkošanai domātus bezpilota lidaparātus.

"Trident Juncture" ir lielākās NATO militārās mācības pēdējo 13 gadu laikā. Mācības notiek Itālijā, Spānijā un Portugālē, un tajās piedalās 36 tūkstoši karavīru no vairāk nekā 30 valstīm.

Mācībās ir iesaistīti sauszemes, jūras un gaisa spēki, un tajās tiek pārbaudītas NATO ātras reaģēšanas spēku spējas.

"Trident Juncture" sākās 19. oktobrī un tās noslēgsies 6. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!