Ziemeļatlantijas alianse ir vienota savā vērtējumā par Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pēc tikšanās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti Briselē.

Tādu atbildi kopīgajā preses konferencē viņš devis uz žurnālistu jautājumu par NATO vienotību, ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju, ka pagājušajā nedēļā publiskotais alianses paziņojums šai jautājumā pēc Turcijas ierosmes mīkstināts.

"NATO ir vienota, un alianses dalībvalstis - visas 30 dalībvalstis - vienojās par ļoti stingru paziņojumu, kurā mēs asi nosodām civilās lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu reisā no vienas NATO valsts galvaspilsētas Atēnām uz citas NATO valsts galvaspilsētu Viļņu. Tas bija ļoti skaidrs un spēcīgs politiskais vēstījums," uzsvēris Stoltenbergs.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēstīja, ka NATO pagājušajā trešdienā, reaģējot uz notikušo, nākusi klajā ar divu rindkopu paziņojumu, kurā bija nosodīta lidmašīnas nosēdināšana un opozīcijas medija "Nexta" dibinātāja Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas aizturēšana, taču nebija ne ar vārdu pieminētas nekādas sankcijas pret Baltkrieviju, nedz arī izteikts aicinājums atbrīvot politieslodzītos, lai gan to lūdza darīt Baltijas valsts un Polija. Kā rakstīja aģentūra, mīkstināt paziņojumu pieprasījusi Ankara.

"Reuters" atzīst, ka paša Stoltenberga publiskais paziņojums šai jautājumā bijis stingrāks par alianses izplatīto tekstu.

"Lidmašīnas sagrābšana (..) bija bīstama un nepieļaujama. Visas dalībvalstis asi nosoda žurnālista Romāna Protaseviča un viņa pavadones Sofijas Sapegas aizturēšanu. Mēs pieprasām drīzu viņu atbrīvošanu un atbalstām ASV, NATO valstu un ES sankcijas," preses konferencē uzsvēris alianses ģenerālsekretārs.

"Mums jāliek saprast, ka ir jārēķinās sekām un par svarīgāko starptautisko normu un noteikumu pārkāpšanu nāksies maksāt," viņš norādījis.

Stoltenbergs paudis pārliecību, ka jūnija vidū plānotajā NATO samitā tiks runāts "gan par šīm briesmīgajām darbībām, gan Krievijas bezatbildīgo uzvedību".

Runājot par Krieviju, NATO ģenerālsekretārs izteicies, ka ar šo valsti jāstrādā divos virzienos, liekot lietā gan atturēšanu, gan diskutējot par nākotni.

"Es ar nepacietību gaidu [ASV] prezidenta Džo Baidena vizīti Briselē. Esmu pārliecināts, ka mēs pārrunāsim plašu jautājumu loku, tostarp NATO attiecības ar Krieviju. (..) Tad, pēc tikšanās ar NATO līderiem, Baidens dosies tikties ar [Krievijas] prezidentu Vladimiru Putinu. Tas atbilst NATO divvirzienu pieejai," viņš klāstījis.

"Mums nepieciešama atturēšana, aizsardzība, bet arī dialogs," izteicies Stoltenbergs, paužot cerību, ka tas mazinātu spriedzi starp Rietumiem un Kremli.

Savukārt Lietuvas premjere NATO paziņojumu par Baltkrievijas rīcību atzinusi par "spēcīgu un savlaicīgu".

"Lielākā daļa starptautiskās sabiedrības reaģēja spēcīgi un bez vilcināšanās, bet tas vēl nav viss. Mums jāturpina izdarīt spiedienu uz Aleksandra Lukašenko režīmu un Kremli," viņa izteikusies.

Šimonīte uzsvērusi, ka Baltkrievijas režīmam jāatbrīvo politieslodzītie un jāļauj valstī notikt brīvām un demokrātiskām vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!