Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas valdība ceturtdien aicinājusi "dzeltenās vestes" atturēties no protestiem šajā nedēļas nogalē, ņemot vērā Strasbūrā notikušo teroraktu un tā radīto slodzi drošības spēkiem.

"Pagaidām mēs neesam aizlieguši demonstrācijas," kas plānotas sestdien, televīzijā paziņoja valdības preses pārstāvis Benžamēns Grivū

Taču viņš aicināja protestētājus būt saprātīgiem pēc tam, kad prezidents Emanuels Makrons ir solījis palielināt minimālo mēnešalgu un samazināt nodokļus trūcīgajiem pensionāriem.

Jau vēstīts, ka Strasbūrā otrdienas vakarā apšaudē tika nogalināti trīs cilvēki un 13 ievainoti. Vīrietis, kurš sarīkoja apšaudi Strasbūras centrā pie Ziemassvētku tirdziņa, ir identificēts, bet vēl nav notverts.

Pēc terorakta Francijā paaugstināts terorisma trauksmes līmenis.

Grivū norādīja, ka pēdējās nedēļas drošība spēki jau tā bijuši noslogoti, un piebilda, ka pēc terorakta Strasbūrā būtu labāk, ja sestdien visi mierīgi dotos savās ikdienas gaitās, nevis ar protestiem radītu papildu slodzi drošības spēkiem.

Protesti Francijā sākās 17. novembrī kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Makrons pirmdien piekāpās protestētājiem, nākot klajā ar vairākiem solījumiem, un valdība jau pirms tam atcēla plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu.

Daļa no protestu kustības pārstāvjiem izrādījuši gatavību apturēt protestus, lai vienotos ar valdību, bet citi uzskata, ka ar prezidenta solīto ir par maz, un gatavojas turpināt protestus Parīzē arī šajā nedēļas nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!