Foto: EPA/Scanpix/LETA

Āfrikas nelielajā, bet stratēģiski svarīgajā Džibutijā piektdien notiek prezidenta vēlēšanas. Izteikts iedzīvotāju vairākums balsis paredzami atdod par 22 gadus pie valsts stūres esošo Ismailu Omāru Gelehu (attēlā pa kreisi), liecina aptaujas.

Geleham šī pārvēlēšana nodrošinās jau piekto termiņu prezidenta amatā. Tas šobrīd 73 gadus vecajam līderim pēc paša 2010. gadā apstiprinātās un spēkā esošās konstitūcijas būs arī pēdējais. Lai gan prezidenta termiņu skaits nav ierobežots, konstitūcija nosaka, ka kandidēt nevar par 75 gadiem vecākas personas.

Vēlēšanas, kā liecina Arābu līgas novērotāju ziņojumi, norit mierīgi. Aptuveni miljons cilvēku apdzīvotajā valstī reģistrēti aptuveni 215 000 baltiesīgo, vēsta "Africa News". Paredzams, ka jau vakarā, neilgi pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas pulksten 19 (gan pēc Džibutijas, gan Latvijas laika) arī tiks paziņots vēlēšanu uzvarētājs.

Džibutija ir iespiesta starp despotisko Eritreju, pilsoņkara plosīto Sudānu, pēdējā gadā aizvien nestabilāko Etiopiju, kā arī kara pārņemto Jemenu netālajā otrā Sarkanās jūras krastā. Tomēr tā tiek uzskatīta par stabilu un drošu. Vienam no pasaules svarīgākajiem jūras transporta ceļiem blakus esošo valsti par savu aizjūras atbalsta militāro bāzi izvēlējušās gan Ķīna, gan ASV, gan Eiropas Savienības militāri spēcīgākā lielvara Francija (foto Gelehs ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu), kura ietekmi nelielajā valstī saglabājusi kopš koloniālisma laikiem. Šādu daudzpusēju starptautisko sakaru uzturēšana un infrastruktūras, galvenokārt, ostu attīstīšana tiek uzskatīta par Geleha panākumu.

Neskatoties uz lielo atbalstu, ko bauda 1999. gadā pie varas nākušais līderis, jau kopš nākšanas pie varas viņš aktīvi vēršas pret jebkādu opozīciju. Turklāt Geleha valdīšanas gados par valsts pārvaldes sistēmas skeletu faktiski kļuvusi viņa paplašinātā ģimene.

Lielākie opozīcijas spēki boikotē vēlēšanas un vienīgais sāncensis ir mazpazīstams uzņēmējs Zakira Ismails Farahs, kura cerības tiek uzskatītas par niecīgām. Pērn daudziem par pārsteigumu notikušie protesti, kādi nebija pieredzēti gadiem, arī tika apspiesti ar spēku. Viņš līdz šim ikreiz vēlēšanās ieguvis vismaz 75% atbalstu un arī šoreiz tiek sagaidīts, ka viņa uzvara būs pārliecinoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!