Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) vadītājs ģenerālis Igors Serguns, par kura pēkšņo nāvi tika ziņots 4. janvārī, patiesībā varētu būt miris Libānā, nevis Krievijā, savā interneta vietnē raksta amerikāņu privātā izlūkošanas analītiskā aģentūra "Stratfor".

Saskaņā ar Krievijas oficiālo versiju 58 gadus vecais Serguns miris 3. janvārī atpūtas namā Maskavas apgabalā no akūtas sirds mazspējas, ziņo telekanāls "Dožģ" Tikmēr kāds "Stratfor" avots dzirdējis informāciju, ka Serguns patiesībā miris Jaungada dienā Libānā.

Ja šī informācija ir patiesa, rodas jautājumi, ko militārās izlūkošanas dienesta vadītājs darīja Libānā un kāpēc Kremlis slēpis viņa nāvi ārzemēs, norāda "Stratfor".

Militārās izlūkošanas vadītājam Sergunam bija nozīmīga loma Krimas aneksijā, Krievijas iesaistē karadarbībā Ukrainā un Sīrijā. Šai sakarā jāuzdod jautājums, vai Krievijas operācijas Ukrainā mainīsies, pasvītro "Stratfor".

Aģentūra skaidro, ka 2014. gada vidū pieaugusi GRU loma operācijās Ukrainā. Tas bijis pazemojums Krievijas Federālajam drošības dienestam (FDD), kurš pēc nespējas novērst jaunas prorietumniecikas valdības izveidi Kijevā ap šo laiku esot restrukturizēts.

GRU un FDD atlikušo 2014. un visu 2015. gadu cīnījās par izlūkošanas kontroli Ukrainā, skaidro "Stratfor", par ko ārēji liecina dažādu prokremlisko separātistu līderu gāšana un Ukrainas izlūkdienestu ziņojumi.

Tikmēr FDD problēmas ir plašākas par Ukrainu, skaidro "Stratfor". Drošības dienests cīnās par savas pozīcijas saglabāšanu Krievijā, galvenokārt Čečenijā, kā arī par ienesīgā uzņēmuma "Rosneft" labvēlīgu finansiālo stāvokli.

FDD problēmas varētu būt saistītas ar Putina mīklaino pazušanu 2015. gada martā un Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavību, pieļauj "Stratfor".

Par GRU un FDD ietekmes cīņas rezultātiem zināms ir maz, raksta "Stratfor". Pirms četriem mēnešiem savu ietekmi uz Ukrainas operācijām zaudēja GRU lielākais atbalstītājs Vladislavs Surkovs, kurš kopā ar Sergunu darbojušies ar hibrīdkaru Ukrainā un koordinējuši separātistu līderus.

Savukārt pagājušajā nedēļas nogalē Ukrainas izlūkošanas avoti apgalvoja, ka FDD ir atgriezies Austrumukrainā un strādā ar separātistu līderiem, raksta "Stratfor".

1957. gadā dzimušā Serguna militārā karjera ir valsts noslēpums, bet ir zināms, ka viņš dienējis Albānijā un bijušajā Dienvidslāvijā. Militārajā izlūkošanā viņš sāka dienēt 1984. gadā, pārvaldījis vairākas svešvalodas.

2011. gada decembrī ar prezidenta rīkojumu Serguns iecelts par GRU vadītāju. 2012. gada augustā viņam piešķirts ģenerālleitnanta tituls, bet 2015. gada augustā viņš paaugstināts par ģenerālpulkvedi.

Serguns nav vienīgā nesen mirusī augsta ranga Krievijas militārā amatpersona. Pirms gadumijas no infarkta miris ģenerālis Aleksandrs Šušukins, kurš 2014. gadā vadīja Krievijas gaisa spēku iebrukumu Krimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!