Foto: Sputnik/Scanpix

Putina lēmums izveidot Nacionālo gvardi varētu būt viņa mēģinājums nodrošināties pret nelojalitāti citās spēka struktūrās valsts apvērsuma gadījumā, spriež amerikāņu privātās analītiskās izlūkošanas kompānijas "Stratfor" speciālisti.

Putina pēkšņais paziņojums par Nacionālās gvardes izveidošanu signalizē, ka prezidenta administrācija ir uztraukusies par nestabilitāti Krievijā, kā arī pašā Kremlī, norāda pētnieki.

Šī nav pirmā reize, kad Putins domājis par šāda spēka radīšanu, norāda "Stratfor". Baumas par plāniem izveidot Nacionālo gvardi parādījās 2012. gadā, kad pēc apšaubāmām parlamenta vēlēšanām un Putina atgriešanās prezidenta krēslā Krievijā notika masu protesti. Toreiz protesti norima un ideja netika realizēta.

Tāpēc negaidītais lēmums beidzot izveidot Nacionālo gvardi norāda, ka Kremlis stiprinās pret nākotnes nestabilitāti, pieļauj analītiķi. Putina nosauktās funkcijas, kas būs jāveic Nacionālajai gvardei, nav pārliecinošas, jo pret terorismu un organizēto noziedzību cīnās jau esošas iekšējā karaspēka un policijas vienības, atzīmē "Stratfor".

Drīzāk iemesls varētu būt gatavošanās septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām – iepriekšējā reizē tās izraisīja politiskus nemierus, pasvītro analītiķi. Lai gan Nacionālās gvardes struktūra, lielums un izvietojuma vietas vēl nav zināmas, tas varētu būt vēl viens spēks jebkuru nemieru apspiešanai saistībā ar vēlēšanām, pieļauj "Stratfor".

Iespējams, ka Putins Nacionālo gvardi plāno būvēt kā savu privāto armiju, modelē pētnieki. Bez īpašām un atšķirīgām funkcijām Nacionālā gvarde būtu tikai vēl viena spēka struktūra, kas dala pienākumus ar FDD un iekšējo karaspēku.

Par Nacionālās gvardes komandieri ir iecelts iekšējā karaspēka vadītājs Viktors Zolotovs. Ģenerālis Zolotovs ir bijušais Putina miesassargs un tiek uzskatīts par vienu no viņa uzticamākajiem lojālistiem, atzīmē analītiķi. Turklāt Zolotovs otrdien iecelts arī Krievijas Drošības padomē, papildina "Stratfor".

Zolotova nozīmēšana par Nacionālās gvardes komandieri varētu būt Putina centieni nodrošināt savu administrāciju pret apvērsuma draudiem, spriež eksperti. Tas savukārt varētu nozīmēt, ka Putinu māc šaubas, vai FDD, iekšējais karaspēks un pat armija paliktu viņam lojāla puča gadījumā, teoretizē "Stratfor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!