Pagājušajā gadā pirātisko mūzikas disku tirdzniecības apjoms pasaulē pieauga gandrīz par 50 procentiem, dodot nelegālajam mūzikas tirgum 4,3 miljardus dolāru (2,6 miljardi latu) ienākumus gan no diskiem, gan kasetēm, otrdien paziņoja Londonā bāzētā Starptautiskā skaņu ierakstu industrijas federācija (IFPI).
IFPI uzsvēra, ka divi no katriem pieciem pasaulē pārdotiem ierakstiem ir nelegālas kopijas.

IFPI priekšsēdētājs Džejs Bermans lūdza palīdzību autortiesību likumu realizēšanā, sakot: "Globālajai ierakstu industrijai (..) ir kritiski nepieciešama valdību palīdzība (..) Valdībām ir pienācis laiks ar stingru rīcību, nevis tikai ar vārdiem vien, pierādīt, ka autortiesību pirātismam nav vietas modernās ekonomikas attīstībā."

IFPI uzskaitīja valstis, kurās zeļ un plaukst pirātisms, kā pirmās minot Ķīnu, Krieviju, Brazīliju, Indonēziju un Meksiku. Tā piemin arī Centrālamerikas valstis, Čehiju, Slovākiju, Spāniju, Taizemi un Ukrainu.

Vašingtonā publiskotajā ziņojumā federācija norāda, ka Dienvidaustrumāzijā un Latīņamerikā sagrautas dažas pirātu līnijas un konfiscēts liels daudzums nelegālo disku.

Salīdzinājumā ar disku pirātismu mazliet labāks stāvoklis ir kasešu tirdzniecībā. Lēš, ka pirātisko kasešu un disku realizācijas kopapjoms 2001.gadā bija 1,9 miljardi ierakstu, kas ir tikai par pieciem procentiem vairāk nekā 2000.gadā realizētie 1,8 miljardi.

Nelegālā pasaules tirgus vērtība 2000.gadā bija 4,2 miljardi dolāru, un IFPI saista tās pakāpenisko pieaugumu līdz 4,3 miljardiem dolāru 2001.gadā ar pirātisko kompaktdisku cenu kraso kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!