Foto: F64

Man patiešām ir sajūta, ka jaunais Ukrainas prezidents Petro Porošenko var sakārtot Ukrainu, atzīst Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Straujuma atzīmēja, ka jaunā Ukrainas prezidenta inaugurācija bija ļoti izturēta, bez pompozas daļas, vienkārša, bet tajā pašā laikā iespaidīga, sevišķi Porošenko runa, kurā viņš stingri pateica savu virzienu uz Eiropu un to, ka Ukrainas integritāte netiek apšaubīta un Krima nekad netiks atzīta kā Krievija sastāvdaļa.

Porošenko savā runā arī atzīmējis to, ka izstrādās miera plānu Austrumukrainā, atstāstīja premjere. Tāpat jaunais prezidents savā runā norādījis, ka Ukraina ir gatava parakstīt Asociācijas līguma ekonomisko daļu un aicināja Eiropu pēc iespējas ātrāk to izdarīt, atzīmējot, ka "viņam pildspalva ir rokās".

Straujuma arī pastāstīja, ka uz inaugurāciju bija ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens un Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, kā arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass.

"Porošenko kunga runa atstāja patiešām labu iespaidu," piebilda Ministru prezidente. Straujuma atzīmēja, ka viņai tiešām ir sajūta, ka Porošenko var sakārtot valsti, - tāds priekšstats viņai radies gan pēc prezidenta runas, gan pēc sarunas ar Porošenko.

"Porošenko ir par Ukrainas integritāti un par Ukrainas virzīšanos tuvāk Eiropai. Prezidents iestājas pret korupciju un par ekonomisku izaugsmi, tāpat Porošenko atzīmēja, ka nekad neatbalstīs teroristus," stāstīja premjere, piebilstot, ka Porošenko arī norādījis, ka zināmas pilnvaras tiks nodotas reģioniem, lai tie varētu realizēt savu varu uz vietas.

"Man bija arī divpusējas pārrunas ar Gruzijas prezidentu, kur viņš lūdza konsultatīvu un izglītojošu atbalstu ekonomikas reformu veikšanā. Vienojāmies, ka 27.jūnijā Briselē tiksimies ar Gruzijas premjerministru, kur vienosimies par konkrētu konsultatīvo padomu sarakstu," skaidroja Straujuma.

Jau ziņots, ka šodien Kijevā notika Porošenko inaugurācijas ceremonija, kurš tajā gatavojās nākt klajā ar miera plānu situācijas noregulējumam valstī, kā arī piedāvās plašu amnestiju un decentralizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!