Foto: AFP/Scanpix
Krimas Ekonomiskā tiesa izskata strīdu starp Krievijas un Krimas firmām par tiesībām izgatavot multiplikācijas filmu varoņa "Čeburaškas" rotaļļietas, atsaucoties uz Ukrainas laikrakstu "Segodnja", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Krievi apsūdz ukraiņus nelikumīgā "Čeburaškas" tēla izmantošanā.

Krievu puse pieprasa ukraiņiem pārtraukt "Čeburašku" ražošanu un iznīcināt jau gatavo produkciju. Prasītājs uzskata, ka ir pārkāptas tā no filmu studijas "Sojuzmuļtfiļm" 2009.gadā iegūtās autortiesības ražot padomju multiplikācijas filmu varoņu rotaļlietas.

Savukārt Ukrainas uzņēmums uzstāj, ka neražo "Čeburašku", bet gan lemūram līdzīgu mīksto rotaļlietu, kas patentēta kā "Zvēriņš Nr.3". Kompānijas direktors Sergejs Ipoļitovs uzskata, ka Krievijas uzņēmums mēģina negodprātīgi izspiest ukraiņu firmu no tirgus.

"Mūsu rotaļlietas ir kvalitatīvākas un lētākas. Mūs šeit visi pazīst un mīl. Bet krievi šeit ieved Ķīnā ražotu preci," pastāstīja ukraiņu firmas vadītājs.

Izdevums informē, ka Krievijā joprojām nav nolemts, kurš ir "Čeburaškas" radītājs. Vieni uzskata, ka tas ir bērnu grāmatas "Krokodils Gena un draugi" autors Eduards Uspenskis, citi, ka tas ir mākslinieks Alfevskis, kurš ilustrējis rakstnieka grāmatu. Vēl citi uzskata, ka tēlu ir radījis mākslinieks Leonīds Švarcmans, kurš zīmējis tēlus multiplikācijas filmām ar "Čeburaškas" piedalīšanos.

Tomēr 2011. gadā Maskavā tiesa nolēma, ka "Čeburaškas" autortiesības pieder studijai "Sojuzmuļtfiļm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!