Foto: Reuters/Scanpix
Japānas premjerministrs Šindzo Abe sestdien paudis gatavību vest "cītīgas" sarunas ar Krieviju par teritoriālo jautājumu un noslēgt divpusējo miera līgumu, kas nav izdarīts kopš Otrā pasaules kara, vēsta AFP.

Jau vairākus gadu desmitus attiecības starp Maskavu un Tokiju ir saspīlētas četru Klusā okeāna salu dēļ, kas pazīstamas kā Dievidkuriļu salas Krievijā un Ziemeļu teritorijas Japānā.

Abe atklājis, ka sarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu noticis "konstruktīvs dialogs". Viņš norādījis, ka tas nav normāli, ka Japāna un Krievija vēl nav noslēgušas miera līgumu, ņemot vērā, ka pagājuši jau 70 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Padomju karaspēks sagrāba salas uzreiz pēc Japānas kapitulācijas Otrajā pasaules karā, un Tokija paziņojusi, ka Krievija salas ir nelikumīgi okupējusi.

Strīds, kas ilgst gandrīz septiņus desmitus gadu, attur Japānu un Krieviju no pēckara miera līguma parakstīšanas. Japānas ārlietu ministrs Fumio Kišida atzinis, ka šis jautājums ir "lielākais klupšanas akmens", kas kavē abu valstu attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!