Foto: Reuters/Scanpix
Dominika Strosa-Kāna aiziešanas gadījumā galvenā favorīte uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja amatu ir Francijas ekonomikas ministre Kristīna Lagārda, vēsta "Sky News".

Jautājums par SVF tālāko likteni saasinājās pēc 62 gadus vecā Strosa-Kāna aizturēšanas aizvadītajā nedēļas nogalē aizdomās par izvarošanas mēģinājumu, par ko viņam draud 15 līdz 25 gadi apcietinājumā.

ASV finanšu ministrs Timotijs Gaitners aicinājis oficiāli iecelt SVF pagaidu vadītāju, un šādu nostāju pauž arī virkne valstu – SVF locekļu. SVF vadītāja pienākumus līdz noskaidrosies situācija ar izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu pildīs izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis.

Šobrīd jau ir izveidots iespējamo kandidātu saraksts uz SVF vadītāja amatu, un tā favorīte ir Francijas ekonomikas ministre Kristīna Lagārda, kura perfekti pārvalda angļu valodu, taču viņas iecelšanu amatā var apdraudēt izmeklēšana lietā par kompensāciju izmaksām pazīstamajam biznesmenim Bernāram Tapī, jo nav īsti zināma ministres loma šai lietā, raksta "Itar-TASS".

Kandidātu sarakstā ir arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) prezidents Tomass Mirovs un "Deutsche Bank" vadītājs Jozefs Akermans, bet no pārejas ekonomiku redzamākajiem pārstāvjiem ir bijušais Turcijas finanšu ministrs Kemals Dervišs, ir arī pārstāvji no Indijas, Latīņamerikas un Ķīnas.

Kopš SVF izveides pēc Otrā pasaules kara visi 10 fonda vadītāji ir bijuši eiropieši, četri no viņiem – francūži. Neoficiāla vienošanās par SVF un Pasaules Bankas vadību starp Rietumeirop un un ASV paredz, ka SVF vienmēr vada Rietumeiropas pārstāvis, bet viņa pirmais vietnieks ir amerikānis, bet Pasaules Banku vada ASV pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!