Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns pirmdien aicināja atcelt viņam izvirzīto civilprasību, atsaucoties uz tiesisko imunitāti un paziņojot, ka Ņujorkas viesnīcas istabenes Nafisatu Diallo "nepatiesi" apgalvojumi par seksuālu uzbrukumu traucējuši viņa centieniem noregulēt globālo ekonomiku.

ASV Ņujorkas štata tiesa 23.augustā apmierināja prokuroru lūgumu un atcēla Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības seksuāla rakstura noziegumos, jo prokurori norādīja uz būtiskām pretrunām viņu apsūdzējušās Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabenes liecībās.

Tomēr Strosam-Kānam vēl jāatbild civilprasībā, kuru Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza pret Strosu-Kānu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori vēl apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav minēts.

Stross-Kāns neatsaucās uz imunitāti krimināllietā, jo incidents Ņujorkas viesnīcā notika laikā, kad viņš uzturējās Ņujorkā personīgās, nevis amata darīšanās. Viņa advokāti uzskata, ka civilprasības gadījumā ir cita situācija.

"Strosam-Kānam kā izpilddirektoram, kas ir galvenais SVF izpildamats, bija absolūta imunitāte pret civilprasību," teikts aicinājumā, kuru iesniedza viņa advokāti tiesai Ņujorkas rajonā Bronksā.

Aicinājumā teikts, ka Strosa-Kāna absolūtā imunitāte bija spēkā, līdz viņš varēja atstāt ASV, un nebija atkarīga no tā, ka viņš civilprasības iesniegšanas laikā 8.augustā vairs nebija SVF izpilddirektora amatā.

Strosa-Kāna advokāti arī apgalvoja, ka Diallo ar "nepatiesām" apsūdzībām kaitējusi viņa kā SVF vadītāja centieniem glābt pasaules ekonomiku tai kritiskā laikā pēc finanšu krīzes.

Istabene apgalvoja, ka 14.maijā Stross-Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Stross-Kāns tās pašas dienas vakarā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības.

Prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā. Tā kā istabene savās liecībās vairākkārt melojusi, prokurori uzskata, ka kriminālapsūdzības nevar tikt uzturētas, teikts 25 lappušu garajā prokuroru lūgumā tiesnesim, kas 23.augustā atcēla Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības.

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā.

Mēnešiem ilgais skandāls ne vien lika 62 gadus vecajam Strosam-Kānam atkāpties no SVF vadītāja amata un iedragāja viņa reputāciju, bet arī kavēja laikus izvirzīt viņa kandidatūru no Sociālistiskās partijas Francijas prezidenta vēlēšanām. Iepriekš viņš tika uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem Francijas labēji centriskā prezidenta Nikolā Sarkozī sāncenšiem šajās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!