Foto: AFP/Scanpix

Seksuālos noziegumos apsūdzētais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) bijušais izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns pret drošības naudu atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un tagad viņam būs jāuzturas mājas arestā dzīvoklī Ņujorkā.

Drošības līdzeklis no apcietinājuma uz mājas arestu tika mainīts pret 1 miljonu ASV dolāru (490 tūkstoši latu) lielu drošības naudu un 5 miljonus dolāru (2,46 miljoni latu) vērtas parādzīmes izrakstīšanu.

Strosa-Kāna sieva Francijas žurnāliste Anna Sinklēra bija noīrējusi greznu dzīvokli, bet mājas iedzīvotāji iebilda pret jauno kaimiņu un piektdienas vakarā neilgi pirms Strosa-Kāna iznākšanas no cietuma mājas aresta izciešanai tika atrasts dzīvoklis Brodvejas ielā.

Bijušajam SVF vadītājam noteikta video apsardze 24 stundas diennaktī, apsardze, kuru nodrošinās kompānija "Stroz Friedberg" un kuras jāalgo Strosam-Kānam pašam, viņam jāvalkā elektroniskā aproce. Tāpat viņš nedrīkst izbraukt ārpus Manhetenas robežām un viņam jāatdod tiesai visi ceļošanai nepieciešamie dokumenti.

Dzīvokli Stross-Kāns drīkst atstāt tikai, lai tiktos ar advokātiem, tiesu, saņemtu medicīnisko palīdzību un reizi nedēļā apmeklētu dievkalpojumu. Izņemot ģimenes locekļus, viņu vienlaicīgi drīkst apmeklēt ne vairāk kā četri cilvēki.

Manhetenā dzīvo arī Strosa-Kāna meita no iepriekšējās laulības Kamilla.

Nākamā tiesas sēde, kurā Strosam-Kānam oficiāli būs jāatbild uz apsūdzībām nparedzēta 6.jūnijā

Tiesas process var ilgt vismaz sešus mēnešus. Ja Strosa-Kāna vaina tiks atzīta, viņam draud līdz pat 25 gadus ilgs cietumsods.

Trešdien Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst savas nevainības pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu fondu un savu ģimeni.

Stross-Kāns pēc atkāpšanās no SVF izpilddirektora amata saņems 250 tūkstošus ASV dolāru (122,5 tūkstoši latu) lielu kompensāciju un mūža pensiju.

2007.gadā parakstītajā darba līgumā norādīts, ka Strosa-Kāna mūža pensija būs 60% apmērā no algas. ASV telekanāls ABC vēsta, ka SVF bijušā izpilddirektora alga bija 420,9 tūkstoši ASV dolāru (206,2 tūkstoši latu), bet telekanāla CNBC rīcībā esošā informācija liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā Strosa-Kāna alga SVF pieaugusi līdz 530 tūkstošiem dolāru (259,7 tūkstoši latu) gadā.

Strosu-Kānu policija 14.maijā aizturēja Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad viņš bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi.

32 gadus veca viesnīcas "Sofitel" Ņujorkas Taimskvērā darbiniece apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, bet svētdien ASV prokuratūra Strosam- Kānam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

Stross-Kāns savu vainu neatzīst.

Pirmo iesniegumu atbrīvot Strosu-Kānu pret drošības naudu tiesa noraidīja.

No Gvinejas iebraukusī sieviete jau ir sniegusi divas liecības un atpazinusi Strosu-Kānu citu sešu vīriešu vidū. Ir veiktas DNS paraugu pārbaudes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!