Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns grib runāt ar prostitūcijas tīkla izmeklētājiem Francijas ziemeļu pilsētā Lillē pēc masu medijos paustiem apgalvojumiem, ka viņš bijis iesaistīts šajā tīklā, paziņoja viņa advokāts Anrī Leklērs.

Advokāts sacīja, ka viņa klients cenšas panākt tikšanos ar izmeklētājiem, lai "izbeigtu bīstamās un ļaunprātīgās insinuācijas un ekstrapolācijas".

Izmeklēšanai tuvi ziņu avoti dažos Francijas plašsaziņas līdzekļos ir minējuši kādas prostitūtas šajā lietā sniegtu liecību, kurā teikts, ka Stross-Kāns bijis viņas klients. Francijā prostitūtas apmeklēšana nav noziegums.

Veicot izmeklēšanu pret prostitūcijas tīklu Lillē, pagājušajā nedēļā tika aizturēti trīs luksusa viesnīcas "Carlton" menedžeri. Izmeklēšanas tiesneši ir slēguši trīs Lilles viesnīcas, tai skaitā "Carlton".

Francijas prokurori ceturtdien izbeidza izmeklēšanu pret Strosu-Kānu un paskaidroja, ka sākotnējie pierādījumi apstiprina franču rakstnieces un žurnālistes Tristanas Banonas apgalvojumus par Strosa-Kāna mēģinājumu viņu izvarot, tomēr noilgums esot pārāk liels, lai Strosu-Kānu par to tiesātu.

32 gadus vecā prozaiķe un žurnāliste Banona bija iesniegusi prokuratūrā sūdzību pret Strosu-Kānu, apsūdzot viņu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā. Prokurori ceturtdien paskaidroja, ka pierādījumi atrasti vien par seksuālu uzbrukumu, kam ir īsāks nozieguma noilguma laiks nekā izvarošanas mēģinājumam.

ASV Ņujorkas štata tiesa 23.augustā atcēla Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības Ņujorkas viesnīcas istabenes Nafisatu Diallo izvarošanas mēģinājumā, jo prokurori norādīja uz būtiskām pretrunām istabenes liecībās, un viņš 4.septembrī atgriezās Francijā.

Strosam-Kānam vēl ir jāatbild civilprasībā, kuru Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza pret viņu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori vēl apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav minēts.

Mēnešiem ilgais skandāls saistībā ar Strosam-Kānam izvirzītajām apsūdzībām ne vien lika viņam atkāpties no SVF vadītāja amata un iedragāja viņa reputāciju, bet arī kavēja laikus izvirzīt viņa kandidatūru no Sociālistiskās partijas Francijas prezidenta vēlēšanām. Iepriekš viņš tika uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem Francijas labēji centriskā prezidenta Nikolā Sarkozī sāncenšiem šajās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!