Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns iesūdzējis tiesā par apmelošanu franču rakstnieci Tristānu Banonu, kura ir iesniegusi sūdzību prokuratūrā, apsūdzot Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā.

To pirmdien paziņoja Strosa-Kāna advokāts Anrī Leklerks.

32 gadus vecā prozaiķe un žurnāliste Banona pagājušonedēļ iesniegusi prokuratūrā sūdzību par  Strosu-Kānu, apsūdzot viņu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2002.gadā.

Policija ir sākusi pirmstiesas izmeklēšanu un pirmdien nopratināja Banonu.

Strosa-Kāna advokāti jau iepriekš brīdināja, ka iesniegs prasību pret Banonu par apmelošanu, ja viņa iesniegs sūdzību pokuratūrā pret Strosu-Kānu, apsūdzot viņu izvarošanā,  

2007.gada februārī Banona kā viešņa piedalījās televīzijas sarunu šovā, kura laikā stāstīja, kā kāds augsta ranga politiķis 2002.gadā ievilinājis viņu tukšā dzīvoklī, solot viņai sniegt interviju, un tad mēģinājis viņu izvarot.

Televīzijas raidījumā politiķa vārds tika atveidots ar izkropļotu skaņu, lai to nevarētu atpazīt, bet Banona viņu raksturoja kā "seksuāli uzbudinātu šimpanzi". Vēlāk rakstniece interneta vietnei "AgoraVox" apstiprināja, ka runājusi par Strosu-Kānu.

Drīz pēc tam, kad Ņujorkā Stross-Kāns tika aizturēts aizdomās par viesnīcas istabenes izvarošanas mēģinājumu, Banonas advokāts Dāvids Kubi atzina, ka līdz šim pret prasības iesniegšanu iebildusi Banonas māte, kas ir reģionālās pašvaldības deputāte no Strosa-Kāna pārstāvētās Francijas Sociālistu partijas.

Banonas māte, aktīva Francijas Sociālistu partijas biedre un blogotāja Anna Mansurē, apstiprināja interneta ziņu vietnei "Rue89", ka ieteikusi meitai neiesniegt oficiālu sūdzību, jo baidījusies, ka šāds skandāls varētu kaitēt viņas žurnālistes karjerai.

Tiesa Ņujorkā mēneša sākumā mīkstināja drošības līdzekli seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētajam Strosam- Kānam, atceļot viņam mājas arestu, tomēr liedzot izbraukt no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Laikraksts "New York Times", atsaucoties uz lietai tuviem ziņu avotiem tiesu aprindās, iepriekš vēstīja, ka Strosa-Kāna lietā saistībā ar apsūdzībām izvarošanas mēģinājumā ir radušās šaubas par cietušās istabenes apgalvojumu patiesumu.

"New York Times" ziņoja, ka prokurori maz tic tam, ko pastāstījusi 32 gadus vecā Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" darbiniece no Gvinejas, kura apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā. Prokuroriem ir aizdomas, ka viņa vairākkārt melojusi.

Stross-Kāns 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedz visas izvirzītās apsūdzības.

Bijušais SVF vadītājs tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!