Foto: stock.xchng

Nigērijas varas iestādes izmeklē otrdien notikušo slaktiņu, kurā nezināmi uzbrucēji nogalinājuši vismaz 26 studentus kopmītnēs Mubi pilsētā. Mācību iestāde ir slēgta un pilsētā noteikta komandantstunda, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrucēji militāros apģērbos īsi pirms pusnakts esot ieradušies kopmītnēs un sapulcinājuši studentus, daudzus izsaucot pēc vārda, ziņo policija. Tāpat kaujinieki esot apstaigājuši istabiņas, šaujot un durot to iemītniekus, stāsta aculiecinieki. Uzbrucējiem bijusi informācija par studentiem, norāda policija, bet slaktiņa motīvi nav zināmi.

Policija neizslēdz, ka vardarbības iemesls varētu būt neseno Studentu padomes vēlēšanu strīds. Ja šī versija apstiprinātos, tas būtu pamatīgs šoks iedzīvotājiem, jo vardarbība starp studentiem Nigērijā nekad nav sasniegusi tādus apmērus.

Nogalinātie ir sašauti vai sadurti, to ķermeņus uzbrucēji atstājuši sarindotus ārpus kopmītnēm. Starp bojāgājušajiem ir arī divi kopmītņu apsargi un kāds vecāka gadagājuma iedzīvotājs. Ziņas no pilsētas ir grūti iegūstamas, jo nesenos islāmistu grupējuma “Boko Haram” uzbrukumos ir bojāti mobilo telefonu sakaru torņi reģionā. Grupējums, kurš ir atbildīgs par virkni teroraktu Nigērijā, nav komentējis studentu slaktiņu.

Komandantstundas dēļ pilsētas iedzīvotāji tagad var brīvi pārvietoties tikai dažas stundas dienā.

Otrdien mediji, atsaucoties uz policiju, ziņoja par vismaz 20 nogalinātajiem. Kāds Mubi Federālā Politehnikuma lektors, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, BBC paziņojis, ka ir nogalināti vairāk nekā 40 studenti, tomēr šīs ziņas nav oficiāli apstiprinātas.

Studenti esot nostādīti rindās un uzbrucēji tiem likuši nosaukt savus vārdus, stāsta lektors. Nav skaidrs, kāpēc vieni ir nošauti, bet citi pažēloti, stāsta lektors. Starp nošautajiem esot arī daži musulmaņu studenti.

Uzbrukums studentiem noticis tikai dienu pēc valsts drošības spēku operācijas pret islāmistu grupējuma “Boko Haram” kaujiniekim pilsētā.

Radikālais islāmistu grupējums “Boko Haram”, kura nosaukums tulkojumā nozīmē "nē Rietumu izglītībai", vēlas panākt šariata likumu ieviešanu valstī. Grupējums ir uzņēmies atbildību par daudziem teroraktiem valstī. Parasti tie bijuši vērsti pret skolām, baznīcām, policijas iecirkņiem un valsts iestādēm Nigērijas ziemeļos.

Nigērijā apmēram 50% iedzīvotāju ir musulmaņi, bet apmēram 48% - kristieši. Musulmaņi dzīvo galvenokārt valsts ziemeļos, bet kristieši - galvenokārt dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!