Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata, ka Turcija notriekusi Krievijas lidmašīnu Su-24, lai pasargātu savu un teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") sadarbību naftas tirdzniecībā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzrunā Parīzes klimata konferencē Krievijas prezidents Vladimirs Putins Su-24 notriekšanu nosaucis par "milzu kļūdu".

"Notriekto Krievijas lidmašīnu es pieminēju visās sanāksmēs, kurās piedalījos. Es sniedzu skaidrojumu par to, kas noticis. Visi kolēģi uzmanīgi klausījās un lielāka daļa no viņiem piekrita, ka nebija nepieciešams uzbrukt neaizsargātam Krievijas bumbvedējam, kas neradīja nekādus draudus Turcijai," Putina teikto žurnālistiem citē Krievijas ziņu aģentūra "Tass".

Putins arī apgalvojis, ka Krievijai ir pamats aizdomām, ka lidmašīna notriekta, lai pasargātu nelegālās naftas piegādes no Sīrijas Turcijai. Tāpat viņš uzsvēris, ka teroristi izmantojot Turcijas – Krievijas bezvīzu režīmu, lai brīvi ieceļotu no Turcijas Krievijā.

Krievija prezidents skaidrojis, ka teroristu grupējumi Sīrijā arvien saņem finansējumu: "Mēs nesen saņēmām ziņojumus, kas apliecina, ka nafta no "Daesh" kontrolētajām teritorijām tiek nogādāta Turcijas teritorijā."

Turcija noliegusi jebkādu saistību ar "Daesh", kā arī ir iesaistījusies ASV vadītajā koalīcijā, kas veic gaisa uzlidojumus nemiernieku pozīcijām.

Turcija atteikusies atvainoties par Su-24 notriekšanu.

Klimata konferences laikā Putinas atteicās tikties ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Ergoganu.

Jau vēstīts, ka Turcijas iznīcinātāji 24. novembrī pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija ir paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu.

Sestdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par ekonomisko sankciju noteikšanu pret Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!