Foto: AFP/Scanpix
Mjanmas parlamenta vēlēšanās Aunas Sanas Su Či vadītā opozīcija ir ieguvusi pārliecinošu vairākumu, kas ļaus tai ievēlēt prezidentu un veidot valdību, vēsturiski pārņemot varu no armijas.

Vēlēšanu komisija pakāpeniski publisko rezultātus par iegūtajiem mandātiem, un piektdien publicētais liecina, ka Su Či partija "Nacionālā līga par demokrātiju" ir ieguvusi vismaz divas trešdaļas deputātu mandātu, kas nepieciešami, lai nonāktu pie varas.

Vēlēšanās, kas ir pirmās kopš 1990.gada ar "Nacionālā līga par demokrātiju" piedalīšanos, vēlētāju aktivitāte bijusi liela un partija ieguvusi vismaz 348 deputātu mandātus. Daļa mandātu ieguvēju vēl nav publiskota.

Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka Su Či, kas arī ieguvusi mandātu parlamentā, partija kontrolēs gan parlamenta apakšpalātu, gan augšpalātu, kas ļaus tai ievēlēt prezidentu un izveidot valdību.

Joprojām spēkā ir armijas izstrādātā konstitūcija, kas liedz 70 gadus vecajai aktīvistei kandidēt prezidenta vēlēšanās. Tiek uzskatīts, ka konstitūcijas pants ir speciāli rakstīts, lai novērstu iespējamo Su Či nonākšanu valsts prezidenta amatā, jo tas noteic, ka augstāko amatu valstī nevar ieņemt persona, kuras bērni ir dzimuši ārvalstīs. Su Či abi dēli ir Lielbritānijas pilsoņi un viņu tēvs bija britu akadēmiķis.

Pirms vēlēšanām Nobela Miera prēmijas laureāte paziņoja, ka būs "pārāka par prezidentu" un vadīs valdību.

Armija saglabās 25% vietu parlamentā, tādēļ Su Či partijai bija nepieciešams iegūt 67% deputātu mandātu, bet pašlaik Mjanmā valdošajai Savienības, solidaritātes un attīstības partijai (USDP) jāiegūst apmēram trešdaļa deputātu mandātu, lai kopā ar armijas bloku noturētos pie varas.

Armijas pārstāvjiem parlamentā ir arī veto tiesības nozīmīgākajos jautājumos, tostarp par konstitūcijas grozījumiem.

Hunta formāli atdeva varu civilai valdībai 2011.gadā, tomēr pašlaik pie varas ir tikai daļēji civila valdība.

1990.gadā vēlēšanās uzvarēja Nacionālā līga par demokrātiju, bet tās uzvaru ignorēja armija, savukārt 2010.gada vēlēšanas boikotēja Su Či vadītā opozīcija.

Pirms rezultātu, kas apliecina viņas partijas uzvaru, Su Či aicināja sākt "nacionālās samierināšanas sarunas" ar prezidentu Teinu Seinu un armijas komandieri Minu Aunu Hlainu, kas abi apsveica Nacionālo līgu par demokrātiju, solot ievērot vēlēšanu rezultātus un palīdzēt miermīlīgā varas nodošanā.

Su Či vadītās opozīcijas panākumus ir apsveikusi starptautiskā sabiedrība, tomēr aicina valsti nodrošināt mieru pēcvēlēšanu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!