ANO darbinieki informē, ka Sudānas militārpersonas un policijas spēki otrdien aplenca vairākas Darfūras bēgļu nometnes, un palīdzības organizācijas darbiniekiem bija liegta pieeja nometnes iedzīvotājiem.

Hartūmas amatpersonas sākotnēji noliedza šīs ziņas, bet trešdien tomēr atzina, ka bēgļi ir pārvietoti uz citu nometni, kur viņi varēs dzīvot labākos apstākļos.

Āfrikas Savienības misijas pārstāvis stāsta, ka valdības spēki iznīcināja “El Geer” nometni. ANO pārstāvji apsūdz Sudānu, ka tā ar vardarbības palīdzību, pārkāpjot starptautiskos likumus, lika bēgļiem mainīt savu apmešanās vietu un doties uz “Sheriff” nometni.

ANO amatpersona Žans Pronks, kurš ir atbildīgs par Darfūras situācijas apzināšanu, pieprasa, lai visi cilvēki, kuriem nakts vidū tika pavēlēts pamest savas pagaidu dzīves vietas, tiktu nogādāti atpakaļ.

“Šādas darbības ir jāpārtrauc. Un tas attiecas ne tikai uz notikušo gadījumu, bet uz bēgļu situāciju vispār,” saka Pronks, pieprasot Sudānas valdībai ievērot ANO aizliegumu ar varu pārvietot nometnēs izvietotos cilvēkus.

Savukārt Sudāna noliedz šīs apsūdzības un apgalvo, ka cilvēki likumā noteiktā kārtībā ir pārvietoti uz citu nometni, kur viņi varēs baudīt labākus dzīves apstākļus un viņu klātbūtne vairs tik ļoti netraucēs vietējo iedzīvotāju dzīvi.

“Tas ir vienkāršs iedzīvotāju pārvietošanās process no vietas, kurā 1,2 miljoniem cilvēku varētu rasties draudi veselībai un drošībai, uz vietu, kur ir pieejams ūdens un citi sadzīves pakalpojumi,” saka Sudānas valdības amatpersona.

2003. gada februārī Darfūras nemiernieki veica uzbrukumu Sudānas drošības spēkiem. ASV un ANO apsūdz Sudānu par to, ka kopš tā laika valdība atbalsta arābu kaujinieku grupu “Janjaveed”, kuri ir uzsākuši vardarbības kampaņu, nogalinot vietējos iedzīvotājus, izvarojot sievietes un nodedzinot ciematus.

Valdība šīs apsūdzības noliedz, informē scotsman.com. Vardarbības izpausmes ir likušas pamest savas dzīves vietas 1,5 miljoniem Darfūras iedzīvotāju, un slimību un nepietiekama uztura dēļ bojā gājuši ir vismaz 70 000. ANO un palīdzības organizācijas situāciju Darfūrā jau ir nodēvējušas par lielāko pasaules krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!