Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sudānas galvaspilsētā Hartūmā svētdien otro dienu pēc kārtas notiek protesti pie armijas štāba, kur atrodas arī prezidenta prezidenta Omara al Bašira oficiālā rezidence un Aizsardzības ministrija.

Protestētāji skandēja "miers, taisnība, brīvība" un pieprasīja Bašira atkāpšanos.

"Mēs nepametīsim šo rajonu, kamēr viņš nebūs atkāpies," paziņoja viens no protestētājiem.

Protestētāji arī nobloķēja tuvējo tiltu, aizkraujot ceļu ar akmeņiem, kā rezultātā pilsētā izveidojās milzīgi sastrēgumi, ziņoja aculiecinieki.

Protesti sākās sestdien, piedaloties tūkstošiem cilvēku. Tā bija lielākā pret valdību vērstā demonstrācija kopš protestu sākuma decembrī, un šoreiz demonstrantiem pirmo reizi izdevās pietuvoties armijas štābam.

Armija neiejaucās, bet policija izmantoja asaru gāzi, cenšoties izklīdināt protestētājus. Aculiecinieki ziņoja, ka daļa protestētāju apmētājuši policistus ar akmeņiem.

Sudānas amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka kopš 19. decembra, kad valdības lēmums trīskāršot maizes cenu izraisīja protestus, demonstrācijās dzīvību zaudējuši 32 cilvēki. Taču organizācija "Human Rights Watch" ziņoja, ka miris 51 cilvēks, tostarp bērni un mediķi.

Demonstrācijas notikušas arī citur Sudānā, protestētājiem apsūdzot Bašira valdību nemākulīgā valsts vadīšanā, kā rezultātā pieaugušas pārtikas cenas un regulāri trūkst degviela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!