Sudānas valdība un aktīvākā Dārfūras nemiernieku grupa panākušas pagaidu vienošanos, ko uzskata par būtisku soli uz pamiera sarunām, otrdien vēsta ārvalstu mediji.

Hartūma un Taisnīguma un līdztiesības kustība otrdien vienojušies parakstīt labu nodomu deklarāciju.

Pagājušajā nedēļā Sudāna uzsāka sarunas ar vienu no galvenajiem nemiernieku grupējumiem, kas ir iesaistīts gandrīz sešus gadus ilgstošajā konfliktā Sudānas rietumu reģionā Dārfūrā, kas, pēc starptautisko ekspertu aplēsēm, prasījis 200 000 cilvēku dzīvības un aptuveni 2,7 miljonus reģiona iedzīvotāju atstājis bez pajumtes.

Pēc diplomātu vārdiem, panāktā vienošanās paredz izbeigt uzbrukumus vairāk nekā diviem miljoniem cilvēku bēgļu nometnēs un apmainīties ar gūstekņiem.

Tomēr citas nemiernieku grupas atsakās no sarunām ar Hartūmu, turklāt norādot, ka bez tām virzība uz mieru cietīs neveiksmi.

Analītiķi norāda, ka miera panākšanai Dārfūras reģionā jāizdara vēl ļoti daudz. Turklāt jebkuru vienošanos sarežģī Starptautiskās Krimināltiesas lēmums apsūdzēt Sudānas prezidentu Omaru al Baširu kara noziegumos Dārfūrā un izsniegt orderi viņa arestam.

Sudānas valdības un nemiernieku panākto vienošanos izziņoja Kataras premjerministrs Hamads bin Džasims at Tani, kura valsts kopš pagājušās nedēļas abu pušu sarunās uzstājas kā starpnieks.

"Tika panākts liels progress," Šeihs Hamads paziņojis Dohā. Kad vienošanās tiks parakstīta, sarunas turpinās mazas sarunu vedēju grupas.

Pēc analītiķu viedokļa, panāktā vienošanās apliecina Sudānas valdības signālus virzībai uz mieru starptautiskās kopienas spēcīga spiediena ietekmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!