Kaujas ap Tokaru, kas atrodas aptuveni 120 kilometru attālumā no Portsudānas, sākās svētdien. Abas puses ziņo, ka bojā gājušo skaits ir ļoti liels.

Kaujinieku grupējums “Beja Congress”, kas sūdzas par nepietiekamām tiesībām, ziņo, ka ir sākuši savu lielāko ofensīvu pēdējo gadu laikā.

Amatpersonas šajās sadursmēs vaino arī nemierniekus no valsts rietumu daļas Darfūras reģiona, raksta BBC.

Vēl nav oficiāli apstiprināts, ka uzbrukumos piedalās arī kaujinieki no “Taisnīguma un vienlīdzības kustības”, taču aculiecinieki stāsta, ka pagājušajā nedēļā redzējuši šajā apvidū viesojamies vairākus šīs kustības dalībniekus.

Sudānas valdība uzskata, ka aiz sadursmēm stāv kaimiņvalsts Eritreja, kas atbalsta kaujiniekus. Pēdējo dienu notikumi atkal grauj mēģinājumus vienoties par mieru, kaut arī nedēļas nogalē valdība parakstīja vienošanos ar lielāko opozīcijā esošo grupu, Nacionālo demokrātisko aliansi.

Austrumu dumpinieki ir daļa no alianses, kas bija pasludināta ārpus likuma vairāk nekā 15 gadus.

Miera līgums šī gada sākumā tika parakstīts arī starp valdību un valsts dienvidu daļas nemierniekiem, lai tādējādi pārtrauktu 22 gadus ilgušo pilsoņu karu.

Nigērijā tiek risinātas sarunas par divus gadus ilgušo nemiernieku aktivitāšu pārtraukšanu rietumos, jo Darfūras reģionā dzīvības zaudējuši jau vismaz 180 000 cilvēku, bet vairāk nekā divi miljoni cilvēku ir pametuši savas dzīvesvietas.

Āfrikas Savienības starpnieku šajās sarunās preses sekretārs stāsta, ka pagaidām sadursmes Sudānas ziemeļaustrumos nav ietekmējušas sarunu gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!