Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sudānas valdošā militārā padome pēc visu nakti notikušām sarunām ar opozīciju trešdien parakstījusi varas pāradales vienošanos, vēsta aģentūra AFP.

Tas ir vēsturisks mirklis valstij, paziņojis pie varas esošās Sudānas militārās padomes vadītājs Mohameds Hamdans Dagolo.

Militāristi varu valstī pārņēma aprīlī, gāžot ilggadējo apvērsuma rezultātā pie varas nākušo prezidentu Omaru al Baširu, pret kuru ielās notika plaši tautas protesti. Pēc Bašira gāšanas protestētāji pieprasīja, lai vara tiek nodota civilai valdībai un izcēlās asiņainas sadursmes ar drošībniekiem.

Parakstītais dokuments apstiprina jau iepriekš jūlijā panāktu opozīcijas un militāristu vienošanos. Tā paredz varas pārejas posmu trīs gadu garumā, kura laikā augstākais varas līmenis būtu suverēna padome.

Saskaņā ar plānu pirmo 21 mēnesi atbildīgie par pārvaldi būtu militāristi, tad 18 mēnešus civilie, kam jāseko vēlēšanām. Sagaidāms, ka piektdien tiks noslēgta vēl viena vienošanās par konstitucionāliem jautājumiem.

Tas nozīmē, ka pēc 30 gadus ilgušas Bašira militārās pārvaldes Sudānā vēl pēc trim gadiem ir cerības vēlēšanu procesā tikt pie pilnībā civilas valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!