Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sudānā pēc opozīcijas grupējumu aicinājuma svētdien sākusies vispārēja pilsoniskās nepakļaušanās kampaņa, reaģējot uz protesta akciju vardarbīgu apspiešanu aizvadītās nedēļas laikā, nogalinot ap 100 cilvēku, un ziņām par divu opozīcijas līderu aizturēšanu.

Grupējums "Sudānas Profesionāļu asociācija", kas apvieno vairākas arodbiedrības, izsludinājis vispārēju streiku kā nevardarbīgas pretošanās akciju un aicinājis visus strādājošos, izņemot veselības aprūpes darbiniekus, šai dienā palikt mājās.

Vairāki starptautiskie mediji, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstījuši, ka sestdien aizturēti divi pazīstami opozīcijas līderi - grupējuma "Sudānas tautas atbrīvošanās armija-Ziemeļi" ģenerālsekretārs Ismails Džallabs un šā grupējuma preses pārstāvis Mubaraks Ardols, kuri dažas stundas pirms tam bija tikušies ar Etiopijas premjerministru Abiju Ahmedu.

Etiopijas līderis bija ieradies Sudānā, cenšoties palīdzēt atrisināt krīzi, un tikās gan ar Sudānā valdošo Pagaidu militāro padomi, gan opozīcijas kustību apvienojošā grupējuma "Brīvības un pārmaiņu spēki" locekļiem.

Pēc opozīcijas grupējumu sniegtajām ziņām, drošības spēki, kas vardarbīgi izklīdināja sēdprotestu pret Pagaidu militāro padomi galvaspilsētā Hartūmā, nogalinājuši aptuveni 100 cilvēkus un ievainojuši vēl apmēram 300, kamēr saskaņā ar Sudānas Veselības ministrijas datiem upuru skaits ir 61.

Protestētāji pieprasa, lai armija nodod varu valstī civilajām institūcijām. Pagaidu militārā padome pārvalda valsti, kopš bruņotie spēki 11. aprīlī gāza prezidentu Omāru al Baširu pēc vairākus mēnešus ilgiem viņa valdības pretinieku protestiem. Protestētāji uzskata, ka jaunie militārie līderi turpina Bašira režīma kursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!