Irākas parlaments, kurā dominē šiīti, svētdien pabeidza darbu pie jaunā konstitūcijas projekta, taču to atteikusies pieņemt sunnītu minoritāte, informē ārvalstu masu mediji.
Viņi uzskata, ka oktobrī paredzētajā referendumā jaunā konstitūcija piedzīvos pilnīgu izgāšanos, raksta Reuters.

ASV un Lielbritānija, kas uzskata konstitūcijas apstiprināšanu par pamatnoteikumu cīņā pret nemiernieku aktivitātēm, ir izteikušas savu atzinību par izstrādāto konstitūcijas projektu, saucot to par demokrātijas uzvaru pār ekstrēmismu.

Negatīvs rezultāts referendumā trijās no 18 Irākas provincēm, kur dominē sunnītu arābi, būtu pietiekami, lai sagrautu cerības ieviest jauno konstitūciju.

Prezidents Džalals Talabani jau ir mudinājis Irākas iedzīvotājus balsot par konstitūciju 15.oktobrī paredzētajā referendumā. “Mēs ceram, ka visi irākieši pieņems šo konstitūciju. Mēs esam optimistiski noskaņoti..” teica Talabani, bijušais kurdu kaujinieku līderis, kas cīnījās pret Sadamu Huseinu.

Taču viņš arī apzinās, ka sunnīti varētu balsot pret konstitūcijas pieņemšanu. “Ja sunnītu vēlētāji piedalīsies, tad, iespējams konstitūcijas projekts izgāzīsies un būs jārīko vēlēšanas, lai izveidotu jaunu konstitūcijas izstrādes komiteju.”

Sunnītu pārstāvis komitejā Huseins al-Falludži saka: “Mēs nepiekrītam jaunajai konstitūcijai. Mūsu iebildumi ir tieši tādi paši, kādi tie bija pirmajā komitejas darba dienā. Ja nenotiks rezultātu viltošana, tad es ticu, ka cilvēki teiks “nē” jaunajai “amerikāņu” konstitūcijai.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!