Foto: AFP/Scanpix
Supertaifūns “Haijans” Filipīnās prasījis vismaz 1200 cilvēku dzīvības, kā arī nodarījis nopietnus postījumus, vēsta ārvalstu mediji.

Taifūns pakāpeniski gan savu spēku zaudējis, taču ar ātrumu 35 kilometri stundā tas virzās Vjetnamas virzienā, kuras varasiestādes no piekrastes rajoniem sākušas evakuēt 100 000 iedzīvotāju, vēsta ārvalstu mediji.

"Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, nopietni postījis Talkobanu - tās lidostas priekšnieks Filipīnu galvaspilsētas Manilas atbildīgajiem dienestiem ziņojis, ka pilsētā uz ielām sestdienas rītā atrastas 100 cilvēku mirstīgās atliekas un vēl vismaz 100 cilvēki ir ievainoti.

Tiek vēstīts, ka cilvēki pulcējas ap lidostu, cerībā, ka viņiem tiks piegādāts ūdens, pārtika un medikamenti. Tiek lēsts, ka taifūna nodarīto postījumu apzināšanai var būt nepieciešamas vairākas dienas.

Pēc Sarkanā Krusta apkopotās informācijas, taifūns dzēsis 1200 cilvēku dzīvības. Tā piejūras pilsētā Taklobanā sestdien dienas gaitā uzietas ne mazāk kā 1000 mirušo mirstīgās atliekas, bet Samaras provincē - 200 cilvēku līķi.

Filipīnu Sarkanā Krusta vadītājs ārvalstu medijiem vēstījis, ka tās ir tikai aptuvenas aplēses, jo vietējām varasiestādēm jāapkopo visi postījumu dati.

Filipīnu iekšlietu ministrs paziņojis, ka patlaban vēl ir priekšlaicīgi runāt par bojāgājušo skaitu.

Iepriekš Filipīnu enerģētikas ministrs pieļāvis, ka par postošās stihijas upuriem kļuvuši simtiem cilvēku.

Tiek vēstīts, ka "Haijans" appludinājis Filipīnu piekrasti un spēcīgais vējš norāvis māju jumtus, kā arī radījis nogruvumus uz valsts ceļiem.

Vairāki tūkstoši kareivju un labdarības organizāciju pārstāvju mēģinājuši piekļūt tālākajiem rajoniem, kas cietuši spēcīgajā taifūnā.

Visvairāk "Haijans" postījis Samaras un Leites salas, kam pāri šļākušies teju trīs metrus augsti viļņi. Taifūns izjaucis ūdensapgādes sistēmas, komunikācijas un elektroenerģijas piegādes sistēmu.

Tiek vēstīts, ka postījumi ir vērienīgi, bez tam tikai ap Taklobanas lidostu vien atrastas vairāk nekā 100 cilvēku mirstīgās atliekas.

"Haijans" Filipīnas sasniedza piektdien. Sestdienas rītā taifūns virzījās uz Vjetnamas pusi un tika sākta iedzīvotāju evakuācija un jau slēgtas vairākas skolas un sabiedriskās iestādes. Pēc meteorologu prognozēm, "Haijans" valsts piekrasti sasniegs svētdien.

Jau vēstīts, ka Filipīnās baisās stihijas dēļ tika slēgtas skolas un apturēta teju visa transporta satiksme. Miljoniem cilvēku vētras dēļ meklēja patvērumu.

Vētras zonā atrodas arī 2,5 miljonu apdzīvotā Sebu pilsēta, tikmēr galvaspilsētu Manilu vētra ietekmēs mazāk, paredz meteorologi.

Apgrūtinājumu valstij rada fakts, ka Filipīnas tikai atkopjas no oktobrī notikušās zemestrīces.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!