ASV Kalifornijas štata gubernators Arnolds Švarcenegers izmantojis savas veto tiesības, bloķējot likumprojektu, saskaņā ar kuru Kalifornija kļūtu par pirmo štatu, kurā notiktu referendums, vai prezidentam Džordžam Bušam nav nekavējoties jāatvelk spēki no Irākas, trešdien paziņoja gubernatora birojs.

Saskaņā ar likumprojektu jautājums par spēku atvilkšanu tiktu uzdots 5.februārī paredzētajā balsošanā, kad vēlētāji izraudzīsies republikāņu un demokrātu partiju kandidātus prezidenta vēlēšanām.

Referendumā vēlētājiem tiktu uzdots jautājums, vai Bušam nav "jāizbeidz Irākas okupācija un nekavējoties jāsāk droša un organizēta ASV spēku izvešana".

Kalifornija ir ASV visapdzīvotākais štats, un iedzīvotāju neapmierinātība par karu, visticamāk, nodarītu līdz šim vissmagāko triecienu Buša politikai.

Taču republikānis Švarcenegers paziņoja, ka demokrātu kontrolētās Likumdošanas sapulces pieņemtais referenduma likumprojekts ir "šķeltniecisks un sarežģīts" un aicināja štata iedzīvotājus izteikt savu viedokli februāra priekšvēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!