Foto: Kadrs no video

ASV Republikāniskās partijas pārstāvis, aktieris un bijušais Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers, reaģējot uz 6. janvārī notikušo prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju ielaušanos Kapitolijā, salīdzina to ar Kristāla nakts notikumiem nacistiskajā Vācijā 1938. gadā.

Tīmeklī publicētā video uzrunā Švarcenegers norāda, ka ir audzis Austrijā, kur savulaik cilvēki guvuši psiholoģiskas traumas, jo noticēja Ādolfam Hitleram un nacistiem.

Radikālos Trampa atbalstītājus Švarcenegers salīdzināja ar nacistiem, bet Kapitolija ieņemšanu – ar Kristāla nakti. Kristāla jeb sasisto stiklu nakts ir nosaukums pret ebreju īpašumiem vērstiem grautiņiem Vācijā 1938. gada naktī no 9. uz 10. novembri.

Kino zvaigzne norāda, ka netic autoritārisma uzvarai ASV, bet tāpēc ir jāsargā demokrātija, tās vērtības un institūti.

Savukārt Trampu Švarcenegers nodēvēja par sliktāko prezidentu vēsturē un aicināja savus partijas biedrus republikāņus distancēties no viņa. Tāpat aktieris aicina visus amerikāņus atbalstīt ievēlēto prezidentu Džo Baidenu.

Pēc 6. janvāra notikumiem, kad Trampa atbalstītāji ielauzās Kapitolijā, kur notika balsojums par Džo Baidena vēlēšanu uzvaras apstiprināšanu, esošo prezidentu ir nosodījuši vairāki viņa pārstāvētās Republikāniskās partijas pārstāvji.

Kritiķi uzskata, ka Tramps ar nepamatotajiem apgalvojumiem par krāpšanos prezidenta vēlēšanu laikā, kā arī ar uzrunu atbalstītājiem pirms iebrukuma Kapitolijā, ir iedrošinājis demonstrantus uz ielaušanos Kongresa mītnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!