Saskaņā ar vēlētāju aptauju pie vēlēšanu iecirkņiem pēc balsošanas beigām, Holivudas aktieris Arnolds Švarcenegers ir ievēlēts par jauno Kalifornijas štata gubernatoru.

Kalifornijas iedzīvotāji ar krietnu balsu pārsvaru nobalsojuši par līdzšinējā demokrātu gubernatora Greja Deivisa atsaukšanu, kurš savā amatā pavadījis mazāk par gadu no otrā pilnvaru laika. Kā liecina aptauja Švarcenegers no 135 kandidātiem saņēmis visvairāk balsu.

Saskaņā ar ziņām no gandrīz 30 procentiem vēlēšanu iecirkņu, 56 procenti vēlētāju atbalsta Deivisa atsaukšanu, kamēr viņa palikšanu amatā vēlas 44 procenti. Savukārt Švarcenegers ieguvis apmēram 50 procentu balsu, apsteidzot galveno sāncensi Krusu Bastamanti, kurš saņēma 31 procentu.

Lai apstiprinātu vēlēšanu rezultātus, Kalifornijā parasti paiet apmēram mēnesis. Tas nozīmē, ka "Terminatora" zvaigzne varētu nodot štata gubernatora zvērestu jau novembra sākumā.

Pats Deiviss jau divas stundas pēc balsojuma beigām atzina savu sakāvi. "Šovakar vēlētāji nolēma, ka pienācis laiks kalpot kādam citam. Es pieņemu viņu spriedumu. Es piezvanīju Arnoldam Švarcenegeram, lai viņu apsveiktu," saviem atbalstītājiem paziņoja Deiviss.

Tā ir tikai otrā reize ASV vēsturē, kad vēlētāji gāž pie varas esošu gubernatoru. Vienīgais iepriekšējais šāds gadījums notika 1921.gadā Ziemeļdakotā.

Analītiķi uzskata, ka milzīgais atbalsts Švarcenegeram liecina par štata iedzīvotāju aso neapmierinātību ar savu un štata sasāpējušo problēmu risināšanu. "Ja kaliforniešiem būtu konstitucionālas tiesības atsaukt visus 120 štata likumdevējus, viņi, visticamāk, to būtu izdarījuši," sacīja republikāņu politiskais konsultants Alans Hofenblūms. Analītiķi piebilda, ka, par spīti mediju koncentrētai uzmanībai uz "Terminatoru", vēlēšanu galvenais cilvēks bija tieši Deiviss - pilnīgi neharizmātisks cilvēks, kurš, šķiet, tikai centies iegūt līdzekļus kampaņai un atsvešinājies no daudziem štata vadītājiem.

Hofenblūms piebilda, ka Švarcenegera sekmes nodrošināja viņa mērenā vēlēšanu platforma.

Švarcenegera ievēlēšana ir ļoti izdevīga arī ASV prezidentam Džordžam Bušam - gadu pirms ASV prezidenta vēlēšanām valsts bagātākais un apdzīvotākais štats nonācis republikāņu gubernatora kontrolē. Tagad štata parlamenta abas palātas kontrolējošiem demokrātiem nāksies sastrādāties ar republikāņu gubernatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!