Kalifornijas štata gubernators Arnolds Švarcenegers paziņojis, ka Šveicē arestētajam Romānam Polaņskim jāpakļaujas likumam tāpat kā citiem un pret 76 gadus vecajo kinorežisoru nevajadzētu izturēties citādāk kā pret jebkuru citu dzimumnoziedznieku.

"Nav svarīgi, vai tas ir Romāns Polaņskis vai kāds cits," sacīja bijušais kinoaktieris amerikāņu televīzijas kanālā CNN. "Nav svarīgi, vai tu esi slavens kinoaktieris vai slavens kinorežisors, vai producents."

"Es domāju, ka viņš ir ļoti cienījams cilvēks, un es ļoti apbrīnoju viņa darbu. Tomēr es uzskatu, ka pret viņu jāizturas tāpat kā pret jebkuru citu," norādīja Švarcenegers, piebilstot, ka nedrīkst neņemt vērā Polaņska apgalvojumus par juridiskajiem un procesuālajiem pārkāpumiem tiesas procesā, kas norisinājās pirms vairāk kā 30 gadiem.

Polaņskis arestēts sestdien, kad viņš ieradās uz Cīrihes kinofestivālu saņemt balvu par mūža ieguldījumu kino. Šveices varasiestādes viņu aizturēja, pamatojoties uz ASV izdotu aresta ordeni par pirms vairāk nekā 30 gadiem izdarītu dzimumnoziegumu. 1978.gadā Polaņskis tika apsūdzēts par kādas 13 gadus vecas meitenes sazāļošanu, piedzirdīšanu un izvarošanu. Kaut gan režisors savu vainu atzina, viņš uzstāja, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un dzimumattiecībās stājusies brīvprātīgi.

Polaņskis cietumā pavadīja 42 dienas, kur viņam tika veiktas psihiatriskas pārbaudes, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju un kopš tā laika nav spēris kāju uz ASV zemes, kā arī izvairījies doties uz Lielbritāniju, baidoties no izdošanas.

2008.gada gada beigās Polaņskis iesniedza Losandželosas tiesā apelāciju, lūdzot atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības, pamatojoties uz 2008.gada dokumentālo filmu "Roman Polanski: Wanted and Desired" ("Romāns Polaņskis. Meklējamais un iekārojamais"), kas esot atklājusi "juridiskus un procesuālus pārkāpumus, kas tik ļoti izkropļoja tiesas procesu, ka vienīgā iespējamā taisnīguma principus ievērojoša rīcība ir pilnībā lietu izbeigt". Arī cietusī Samanta Geimere ir lūgusi, lai apsūdzības pret kinorežisoru tiktu atceltas. Tomēr šā gada maijā tiesa noraidīja apelāciju, norādot, ka lietu nav iespējams izskatīt, kamēr Francijā dzīvojošais Polaņskis neierodas uz tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!