Foto: Reuters/Scanpix

Cīņa par ASV prezidenta amatu pēdējās nedēļas laikā kļuvusi ievērojami sīvāka, jo Hilarijas Klintones pārsvars pār Donaldu Trampu vairākos tā dēvētajos svārstīgajos štatos faktiski izzudis, liecina ziņu aģentūras "Reuters" un sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos" kopīgi organizētās aptaujas.

Floridā un Ziemeļkarolīnā atbalsts abiem pretendentiem ir izlīdzinājies, bet Mičiganā demokrātu kandidātes pārsvars pār sāncensi no Republikāņu partijas tik ļoti sarucis, ka balsošanas iznākumu šajā štatā jau grūti prognozēt. Arī Ohaio abu sāncenšu izredzes saglabājas līdzvērtīgas, taču Pensilvānija sākusi nosliekties par labu Klintonei.

Lai gan Klintone joprojām tiek uzskatīta par favorīti, Trampam pavērušās reālas iespējas cīņā uzvarēt, īpaši, ja afroamerikāņu vēlētāju aktivitāte būs ievērojami zemāka nekā 2012. gada vēlēšanās, kurās uzvarēja pašreizējais prezidents Baraks Obama.

Trampam, lai viņam būtu pamatotas cerības uz galīgo uzvaru, ir jāuzvar gan Floridā, gan Ziemeļkarolīnā, kamēr Klintonei saglabājas vērā ņemamas izredzes uz uzvaru, pat ja viņa zaudē abos šajos štatos.

Saskaņā ar "Reuters" un "Ipsos" projekta "States of the Nation" aplēsēm Klintones izredzes uz vismaz 270 elektoru balsīm, kas nepieciešamas galīgās uzvaras gūšanai, joprojām ir 90 %, lai gan tās mazinājušās no 95% pagājušajā nedēļā.

Ja vēlēšanas notiktu trešdien, Klintonei būtu garantēti 256 elektori, bet ticamais elektoru skaits sasniegtu 302, kamēr Trampam prognozēto elektoru skaits sasniegtu 236.

Savukārt pagājušajā nedēļā Klintonei tika garantēti 278 elektori, galīgajam prognozēto elektoru skaitam sasniedzot 320 pret Trampa 218 elektoru balsīm.

Tomēr Trampam pagājušajā nedēļā veicies labi, un viņa atbalstītāju skaits pieaudzis 24 pavalstīs, kamēr sarucis tas tikai 11 štatos. Savukārt Klintonei atbalsts pieaudzis 13 pavalstīs, bet samazinājies 22.

Projektā "States of the Nation" katru nedēļu visos 50 štatos un Vašingtonas apgabalā tiek aptaujāti aptuveni 15 000 cilvēku.

Tikmēr arī nacionālā mēroga aptaujas liecina, ka atbalsts Klintonei pēdējās nedēļas laikā sarucis. Ja pagājušajā nedēļā visā valstī Klintones pārsvars pār Trampu vidēji sasniedza četrus līdz septiņus procentpunktus, tad šonedēļ tas sarucis līdz diviem trim procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!