Foto: AFP/Scanpix/LETA

Āfrikas valstī Svatini medmāsas piedraudējušas neārstēt policistus, apsūdzot likumsargus par savu kolēģu sašaušanu trešdien demokrātijas atbalstītāju protestu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Āfrikas pēdējā absolūtajā monarhijā, kas agrāk bija pazīstama kā Svazilenda, kopš jūnija notiek protesti, tautai pieprasot konstitucionālas reformas un vēlēšanas.

Medicīnas darbinieki un citi sabiedriskajā sektorā nodarbinātie iepriekš šonedēļ devās uz parlamentu iesniegt petīciju, kurā pieprasīts radīt labākus dzīves apstākļus. Taču demonstrantus drošībnieki sagaidīja ar "bezprecedenta spēka demonstrāciju", kā to raksturo Svazilendas Demokrātiskā medmāsu apvienība.

30 medmāsas guvušas ievainojumus, kad drošības spēki atklājuši uguni. Piektdien māsu apvienība aicina visas medmāsas solidarizēties ar cietušajām un nesniegt medicīniskos pakalpojumus policistiem. Piektdien pienāk ziņas, ka medmāsas protestē trīs slimnīcās.

Tikmēr valdība noliedz, ka protestu apspiešanai izmantota kaujas munīcija un apgalvo, ka neviens nav sašauts. Piedevām valdība aizliegusi visus turpmākos protestus.

Pieprasot reformas un demokrātiskas vēlēšanas, protestu vilnī, kas pāršalcis Svatini, iesaistījušies studenti, transporta darbinieki un citu jomu pārstāvji. Studentu protestu dēļ pirmdien uz nenoteiktu laiku tika slēgtas mācību iestādes. Savukārt trešdien uz laiku tika atslēgti interneta sakari.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem Svatini zem nabadzības sliekšņa dzīvo 60% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!