Foto: Reuters/Scanpix

Šveice nobloķējusi Spānijas ieceri nosūtīt Ukrainai Šveicē ražotus ieročus, piektdien paziņojis Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts (SECO).

SECO noraidījis Spānijas lūgumu, kas datēts ar 2023. gada 16. janvāri, attiecībā uz divu Šveicē ražotu 35 milimetru zenītlielgabalu reeksportu.

Šī ir jau trešā reize kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, kad Berne nobloķējusi Šveicē ražotu ieroču nosūtīšanu Ukrainai.

Iepriekš Šveice noraidīja Vācijas lūgumu atļaut tai nosūtīt Ukrainai zenītieroču munīciju, kas ražota Šveicē. Šveice arī atteica Dānijai, kura vēlējās nosūtīt Ukrainai 22 Šveicē ražotus tankus "Piranha III".

Šveice ir atbalstījusi Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, bet uzstāj, ka tās konstitucionāli noteiktais neitrālais statuss neļauj piegādāt ieročus konflikta zonā un ārstēt ievainotos Ukrainas karavīrus.

Valstīm, kas iegādājas ieročus no Šveices, ir jāparaksta deklarācija, kas aizliedz šo ieroču tālāku eksportu. Šveices likums nosaka, ka eksporta atļauja nevar tikt izdota, ja saņēmēja valsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā.

Krievijas iebrukums Ukrainā un Šveices lēmums pievienoties ES sankcijām pret Krieviju ir aktualizējis jautājumu par Šveices neitralitāti. Šveices parlamentā ierosinātas vairākas iniciatīvas reeksporta noteikumu atvieglošanai, lai atļautu Šveices ieroču nodošanu Ukrainai caur trešajām valstīm.

Šveices ieroču ražotāji atbalsta šādas izmaiņas, brīdinot, ka bez elastīgākas pieejas valstis var sākt meklēt sev citus ieroču piegādātājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!