Foto: AFP/Scanpix
Šveices varasiestādes noraidījušas ASV prasību izdot kinorežisoru Romānu Polaņski, kurš apsūdzēts bērnu seksuālās izmantošanas lietā, pirmdien paziņoja tieslietu ministre Evelīne Vidmere-Šlumpfa, piebilstot, ka Polaņskis tiek atbrīvots no mājas aresta.

"Poļu izcelsmes franču kinematogrāfists netiks izdots Savienotajām Valstīm un viņa brīvību ierobežojošie pasākumi ir atcelti, preses konferences laikā pavēstīja Vidmere-Šlumpfa.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

2008.gada beigās Polaņskis iesniedza Losandželosas tiesā apelāciju, lūdzot atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības izvarošanā, paziņojot, ka lietas izskatīšanā notikuši būtiski juridiski un procesuālie pārkāpumi. Pēc vairākus mēnešus ilgušā tiesas procesa tiesnesis noraidīja prasību un paziņoja, ka lietu nav iespējams izskatīt, kamēr Francijā dzīvojošais Polaņskis neierodas uz tiesu.

Pagājušā gada 26.septembrī Šveices varasiestādes pēc ASV pieprasījuma režisoru arestēja, kad viņš ieradās uz Cīrihes filmu festivālu saņemt apbalvojumu par mūža ieguldījumu kino. Pēc vairākiem cietumā pavadītiem mēnešiem, Polaņskim tika mainīts drošības līdzeklis uz mājas arestu, un kopš decembra viņš atrodas savā brīvdienu mājā slēpošanas kūrortā Gštādē, kur gaidīja Šveices varasiestāžu lēmumu par viņa izdošanu vai neizdošanu.

Šajā laikā Polaņska advokāti vairākkārtīgi iesnieguši apelācijas prasības, kā arī prasību tiesāt viņu aizmuguriski, tomēr ASV tiesa tās noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!