Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šveicē šodien notiek referendums par valsts pašnoteikšanās palielināšanu, ko kritiķi uzskata par uzbrukumu ar Trojas zirgu demokrātijai un cilvēktiesībām un neatbalsta nedz Šveices valdība, nedz parlaments.

Iniciatīvas atbalstītāji vēlas nodrošināt, ka Šveices konstitūcijai ir prioritāte pār starptautiskajām tiesībām un starptautiskiem līgumiem gadījumos, kad tie nonāk konfliktā.

Labējās Šveices Tautas partijas atbalstītā iniciatīva, ja tiktu apstiprināta, liktu Šveicei no jauna pārskatīt un noslēgt starptautiskus līgumus, kas ir pretrunā ar tās konstitūciju, un, ja nepieciešams, anulēt šos līgumus. Šveicei arī būtu jāapstiprina referendumā visi turpmākie starptautiskie līgumi, ko tā noslēgtu.

Šveices Tautas partija apgalvo, kas tas stiprinās Šveices tiešās demokrātijas sistēmu, nodrošinot, ka vēlētājiem pieder gala vārds.

Taču Pilsoniskās sabiedrības savienība, ko veido aptuveni 120 nevalstiskās organizācijas, uzskata to par mēģinājumu maldināt vēlētājus.

Savienība savu kampaņu pret iniciatīvu oktobrī sāka, izmantojot lielu koka zirgu kā simbolu slēptajam kaitējumam, ko šī iniciatīva var nodarīt.

Pilsoniskās sabiedrības savienība apgalvo, ka Šveices Tautas partija vēlas, lai Šveice izstājas no Eiropas Cilvēktiesību konvencijas, un likvidēt tiesiskos šķēršļus tādu iniciatīvu pieņemšanai, kas diskriminē minoritātes.

"Izmantojot viltus "pašnoteikšanās" karogu, iniciatīvas atbalstītāji vēlas uzbrukt mūsu demokrātijas pamatiem," uzsvērusi Pilsoniskās sabiedrības savienības līdere Andrea Hūbere.

"Sakot "jā" iniciatīvai, mūsu konstitūcijā tiks ielaists Trojas zirgs, atverot vārtus un durvis patvaļībai un diskriminācijai," apgalvo Hūbere.

Pilsoniskās sabiedrības savienība publiskojusi arī satīrisku video, kurā attēloti Šveices Tautas partijas līderi, gaidām Trojas zirga iekšpusē, kad viņi varēs sākt uzbrukumu pilnīgi visam, sākot no Federālās augstākās tiesas un beidzot ar "dīvainām sieviešu organizācijām, neīstiem šveiciešiem un koku apskāvējiem".

Šveices valdība un parlaments apgalvo, ka starptautiskās vienošanās, ko Šveice ir noslēgusi, nodrošina pārticību un stabilitāti, un iniciatīva grautu uzticību Šveicei starptautiskā līmenī.

Šveices Tautas partija savukārt apgalvo, ka politiskā elite uzskata starptautiskās vienošanās par pārākām pār Šveices likumiem un valdība nav spējusi īstenot tautas gribu.

Partija kritizēja valdību, ka tā nav pilnībā īstenojusi 2014. gada referendumā apstiprināto iniciatīvu migrācijas ierobežošanai, jo tā ir pretrunā ar Šveices brīvās kustības līgumu ar ES.

Labējie arī pārmet valdībai, ka tā mīkstinājusi 2010. gadā referendumā pieņemto iniciatīvu, kas paredzēja deportēt ārvalstu pilsoņus, kuri atzīti par vainīgiem smagos noziegumos.

Tomēr oktobra beigās veiktā aptauja liecina, ka tikai 39% Šveices vēlētāju atbalsta pašnoteikšanās iniciatīvu, bet 55% ir noskaņoti pret to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!