Šveices prokurore Kornēlija Kobe iepazinusies ar Latvijas lūgumu sniegt palīdzību atsāktajā Ventspils mēra Aivara Lemberga pārbaudē par viņa iespējamo saistību ar ārzonas firmām, kas kontrolē Ventspils kompānijas, un izsūtījusi priekšlikumus vairākiem lieciniekiem par tikšanos, otrdien vēstī "Telegraf".
Laikraksts informē, ka Kobe priekšlikumus tikties ir nosūtījusi vairāku banku vadītājiem.

Atsaucoties uz izmeklēšanas slepenību, Kobe laikrakstam pagaidām atturējusies prognozēt laiku, kad pārbaude varētu noslēgties.

Šveicei tiesiskās palīdzības lūgumu Lemberga lietā prokurors Andis Mežsargs nosūtīja pagājušā gada novembrī. Tas nokļuva Cīrihes prokurora Dītera Janna rokās, taču janvārī "Telegraf" noskaidroja, ka Janns ir nopietni saslimis un nodevis Latvijas lūgumu savai kolēģei - prokurorei Kornēlijai Kobei.

Jau vēstīts, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis pagājušā gada jūlijā atcēla 2000.gadā pieņemto lēmumu par atteikšanos ierosināt krimināllietu par Ventspils mēra Aivara Lemberga iespējamo saistību ar ārzonas firmām, kas kontrolē Ventspils kompānijas. 2000.gadā pieņemtā lēmuma pamatotību prokuratūra pārskatīja, pārbaudot Saeimas deputāta Arnolda Laksas iesniegtos dokumentus, kas varētu apliecināt Ventspils mēra iespējamo saistību ar ārzonas firmām, kas kontrolē Ventspils kompānijas.

Savukārt Lembergs pagājušā gada decembra vidū vērsās pie ģenerālprokurora Maizīša ar lūgumu izvērtēt prokurora Mežsarga Šveicei nosūtīto tiesiskās palīdzības lūgumu, jo uzskata, ka tas ir safabricēts un argumenti, uz kuriem balstīts minētais lūgums, ir meli. "Izlasot tiesiskās palīdzības lūgumu, es sapratu, kā tiek safabricētas lietas, jo lūgumā minētie argumenti ir balstīti uz meliem un daļa no pieprasītās informācija ir pārbaudāma Latvijā.. dokumenti ir publiski pieejami," pagājušā gada nogalē preses konferencē sacīja Lembergs.

Tomēr Ģenerālprokuratūra, izvērtējot Ventspils mēra sūdzības par Šveicei nosūtīto tiesiskās palīdzības lūgumu, atzinusi tās par nepamatotām un noraidījusi. Lembergs pagājušajā nedēļā pauda neapmierinātību ar Ģenerālprokuratūras lēmumu noraidīt viņa sūdzības un paziņoja, ka prasīs tās pārskatīt vēlreiz.

Pēc Lemberga iepriekš teiktā, tiesiskās palīdzības lūgumā pausts, ka viņš no 1993. līdz 1999.gadam vienpersoniski pieņēmis pašvaldības lēmumus, nelikumīgi iznomājot pašvaldības zemi, piešķirot nodokļu atlaides un nelikumīgi iegūstot savā īpašumā Šveices kompānijas "SWH Riga Zurich AG" akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!