Foto: Reuters/Scanpix
Šogad Šveices pilsētā Cīrihē tika plānots atklāt valstī pirmo islāma bērnudārzu bērniem no četru līdz sešu gadu vecumam, tomēr Šveices Izglītības departaments atteicies izsniegt licenci.

Pieteikumu bija iesniegusi asociācija "Al Huda", kas savā programmā bija norādījusi to, ka šajā bērnudārzā mazuļi apgūtu islāma pamatus un tiktu audzināti islāma tradīcijās, lai nākotnē varētu stiprināt Šveices musulmaņu kopienu.

Pēc atteikuma bērnudārza pedagogi sola bērnus skolai sagatavot saskaņā ar mācību plāniem, ko noteikusi federatīvās republikas Izglītības ministrija, vienīgi ieviešot papildus mācību stundas arābu valodā un islāma teoloģijā.

Lai gan Šveicē jūtams spiedīgs bērnudārzu trūkums, kā vēsta vietējā prese, šis Cīrihes kantona lēmums tomēr bija paredzams.

Lieta tāda, ka bērnudārza vadība saistīta ar Šveices Centrālo islāma padomi, kuras dibinātājs ir Nikolā "Abdulla" Blanšo - Šveices pilsonis, kurš 16 gadu vecumā pieņēma islāmu un joprojām aktīvi aizstāv musulmaņu vērtības.

Abdulla un Islāma padome Šveicē ir pazīstami ar saviem radikālajiem politiskajiem uzskatiem un sunnītu tradicionālisma aizstāvēšanu (šis reliģiskais novirziens ir pretrunā ar toleranto islāma variantu, kādu šveicieši principā būtu gatavi pieņemt).

Tā kā arī bērnudārza vadītāja Melānija Muhakseri ir aktīva šīs padomes dalībniece, kantona varas iestādes ir norūpējušās, ka mācību programmu mazajiem bērniņiem sastādīs "fundamentālistu organizācijas pārstāvji".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!