Foto: Reuters/Scanpix

Šveices galēji labējā Egerkirkenes komiteja, kas savulaik ierosināja referendumu par jaunu minaretu būvniecības aizliegumu, tagad nākusi klajā ar jaunu iniciatīvu, ierosinot valstī aizliegt parandžu un cita seju aizsedzoša apģērba valkāšanu.

Ar Šveices Tautas partiju saistītā organizācija tuvāko dienu laikā plāno ierosinājuma tekstu iesniegt federālajām varasiestādēm, teikts otrdien izplatītajā paziņojumā.

Iniciatīva ir balstīta petīcijā, kuru 2013.gada septembrī atbalstīja Tičīno kantona vēlētāji, un tajā jaušamas Francijā un Beļģijā pieņemto likumu atbalsis.

Kaut arī parandžas konkrēti netiek minētas, dokumentā ierosināts aizliegt sabiedrībā valkāt apģērbu, kas aizsedz seju.

Sabiedriskajās vietās ir iekļauti arī ceļi, laukumi un sabiedriskais transports. Kulta vietām noteikts izņēmums.

"Islāma valsts" terorisma laikmetā nevajadzētu sagaidīt, ka iedzīvotāji sabiedrībā ir gatavi sastapt cilvēkus, kas pretēji drošības pamatprasībām slēpj savas sejas, skaidroja Egerkirkenes komiteja.

Sabiedrībai ir jābūt gatavai ar atbilstošiem likumiem, vēl pirms parandžu fenomens ir kļuvis populārs, norādīja Šveices Tautas partijas viceprezidents un Egerkirkenes komitejas biedrs Oskars Freizingers.

Laikā, kad Tičīno kantonā notika balsojums, visā Šveicē atbilstoši aplēsēm bija tikai aptuveni 100 sievietes, kas sabiedrībā mēdza atrasties seju aizsedzošā apģērbā.

Novembrī federālā valdība atzina, ka Tičīno pilsoņu lēmums nepārkāpj federālos likumus, tomēr norādīja, ka tas pieņemts nelaikā.

Tičīno pieņemtais aizliegums ir līdzīgs Francijas likumam, par kuru Eiropas Cilvēktiesību tiesa pērn jūlijā nosprieda, ka ar to Eiropas cilvēktiesību konvencija nav pārkāpta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!