Neitrāli noskaņotā Šveice, kur atrodas lielāko palīdzības aģentūru un Starptautiskās Sarkanā Krusta organizācijas galvenie biroji, svētdien ar lielu pārsvaru nobalsoja par stingrāku ierobežojumu noteikšanu patvēruma meklētājiem, kas turpmāk vēlēsies iekļūt šajā pārtikušajā valstī un nenāk no Eiropas, informē ārvalstu prese.
Par spīti bažām, ka tas varētu sagraut Šveices reputāciju pasaulē, par stingrākiem noteikumiem nobalsoja divas trešdaļas balsstiesīgo iedzīvotāju, raksta "Reuters".

Tiek paredzēts, ka jaunie noteikumi būs vieni no stingrākajiem starp visām Rietumvalstīm.

Arī amatpersonas apzinās, ka Šveices kā ārkārtīgi viesmīlīgas valsts tēls varētu tikt sagrauts, taču tajā pašā laikā būs novērsti mēģinājumi šo viesmīlību izmantot ļaunprātīgi.

Likums par stingrākiem ierobežojumiem jau bija pieņemts parlamentā un valdībā, taču oponenti savāca pietiekami daudz parakstu, lai referendumā tiktu noskaidrots arī visas tautas viedoklis.

Referendumā iedzīvotājiem tika lūgts izteikties arī par imigrantu dalījumu – vai ierobežojumiem ir jāatšķiras gadījumos, ja imigrants nāk no ES valstīm, valstīm, kas ir Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas biedres, vai arī nepieder nevienam no šiem blokiem.

Visticamāk, pēdējiem minētajiem iegūt Šveices atbalstu būs īpaši grūti, jo tiks pieņemti tikai tādi imigranti, kam ir prasmes un zināšanas kādā konkrētā sfērā. Ekonomisti gan apgalvo, ka tas ir pilnīgi pretrunā reālajām vajadzībām, jo Šveicei, tāpat kā citām attīstītām valstīm, trūkst tieši zemi kvalificēta darbaspēka.

2005.gadā patvērumu Šveicē lūdza vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas ir par 29% mazāk nekā 2004.gadā, un par pusi mazāk, salīdzinot ar 21 037 patvēruma pieprasītājiem 2003.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!