Foto: AFP/Scanpix
Radioloģijas laboratorija Šveicē piektdien paziņoja, ka veiks bijušā palestīniešu līdera Jasira Arafata mirstīgo atlieku analīzi, meklējot iespējamas polonija pēdas sakarā ar aizdomām par viņa noindēšanu.

Lozannas Universitātes slimnīca ir saņēmusi atraitnes Suhas Arafatas un Palestīnas pašpārvaldes atļauju šīs analīzes veikšanai, un tās eksperti dosies uz Jordānas rietumkrastu, lai paņemtu paraugus no Arafata mirstīgajām atliekām, kas apbedītas Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Ievērojams polonija daudzums iepriekš tika konstatēts, Lozannas Universitātes slimnīcas radioloģijas laboratorijā izpētot bioloģiskos paraugus no Arafata mantām, kuras viņa atraitnei nodeva Parīzes militārais hospitālis, kur bija nomiris Arafats.

Par to jūlija sākumā ziņoja arābu telekanāls "Al-Jazeera", atsaucoties uz Lozannas Universitātes Radiācijas fizikas institūta vadītāju Fransuā Bošī. Dienu pēc šī "Al-Jazeera" raidījuma Palestīnas Likumdošanas padome pieprasīja Arafata nāves starptautisku izmeklēšanu un viņa atraitne Suha Arafata paziņoja, ka centīsies panākt vīra līķa ekshumāciju, lai tiktu veiktas jaunas analīzes.

Arafats 2004.gada 11.novembrī nomira Parīzes militārajā hospitālī 75 gadu vecumā. Hospitālis pēc viņa nāves atdeva atraitnei Arafata mantas, tostarp viņa valkātās drēbes. Suha Arafata atļāva "Al-Jazeera" aizvest Arafata mantas analīžu veikšanai uz vairākām laboratorijām Eiropā, tostarp Šveicē.

Bošī telekanālam "Al-Jazeera" sacīja, ka Arafata mantu paraugos konstatēts liels polonija daudzums, bet Arafata noindēšanu ar poloniju varētu pierādīt tikai pēc mirstīgo atlieku ekshumācijas un analīzes. Viņš uzsvēra, ka šīs analīzes jāveic iespējami drīz, jo polonijs sadalās un iespējamie pierādījumi var izzust.

Izmeklēt Arafata nāvi aicināja arī Gazas joslā valdošā kustība HAMAS, kas Arafata dzīves laikā bija viņa un Arafata kustības "Fatah" pretiniece. HAMAS apgalvoja, ka Arafatu noslepkavojusi Izraēlai, kura guvusi labumu no viņa nāves.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!