Šveices Federālā krimināltiesa trešdien paziņoja, ka atļauj atbrīvot franču kinorežisoru Romānu Polaņski no apcietinājuma pret drošības naudu, jo 4,5 miljonus franku (2,09 miljonus latu) lielā drošības nauda un mājas arests ir pietiekama garantija, ka viņš neaizbēgs.

"Ar 24.novembrī datētu lēmumu Šveices Federālā krimināltiesa apmierinājusi Polaņska apelācijas prasību pret ieslodzījumu," teikts tiesas paziņojumā. "Tiesa Polaņska piedāvāto 4,5 miljonus Šveices franku lielo drošības naudu un citus līdzekļus - identitātes dokumentu deponēšanu, elektroniski novērojamu mājas arestu - uzskata par pietiekamiem bēgšanas riska novēršanai."

Tiesa norādīja, ka drošības nauda ir "ievērojama Polaņska bagātības daļa".

Jau ziņots, 1978.gadā Polaņskis tika apsūdzēts par kādas 13 gadus vecas meitenes sazāļošanu, piedzirdīšanu un izvarošanu. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, režisors atzina savu vainu, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju.

Pagājušā gada beigās Polaņskis iesniedza Losandželosas tiesā apelāciju, lūdzot atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības izvarošanā, pamatojoties uz 2008.gada dokumentālo filmu "Roman Polanski: Wanted and Desired" ("Romāns Polaņskis. Meklējamais un iekārojamais"), kas esot atklājusi "juridiskus un procesuālus pārkāpumus, kas tik ļoti izkropļoja tiesas procesu, ka vienīgā iespējamā taisnīguma principus ievērojoša rīcība ir pilnībā lietu izbeigt". Pēc vairākus mēnešus ilgušā tiesas procesa tiesnesis noraidīja prasību un paziņoja, ka lietu nav iespējams izskatīt, kamēr Francijā dzīvojošais Polaņskis neierodas uz tiesu. Šā gada septembrī Polaņskis pēc ASV pieprasījuma tika arestēts Šveicē, kur viņš ieradās uz Cīrihes kinofestivālu saņemt balvu par mūža ieguldījumu kino. Šobrīd tiek gaidīts lēmums par izdošanu ASV varasiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!