Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šveices valdība trešdien noraidījusi trešā dzimuma vai bezdzimuma varianta ieviešanu oficiālajos reģistros.

Atbildot uz diviem parlamenta ierosinājumiem, valdība paziņoja, ka "binārais dzimuma modelis joprojām ir stingri noenkurots Šveices sabiedrībā".

Valdība paziņoja, ka pašreiz nepastāv sociālie priekšnoteikumi, lai ieviestu trešo dzimumu civilstāvokļa aktu reģistrā vai vispār atceltu ierakstu par dzimumu.

Valdība skaidroja, ka šādu izmaiņu veikšanai būtu jāizdara daudzi labojumi Šveices konstitūcijā un likumos gan valsts līmenī, gan Šveices kantonos.

Pašreiz Šveicē cilvēki tiek reģistrēti kā sieviete vai vīrietis. Citu variantu nav.

Valdība norādīja, ka nacionālā ētikas komisija 2020.gadā secinājusi, ka vēl nav pienācis laiks sistēmas maiņai.

Šveicē ir neparasta politiskā sistēma, kurā valdībā ir pārstāvētas četras partijas no kreisās līdz labējām un bieži tiek organizēti referendumi par visa veida jautājumiem.

Vācijā valdība 2018.gadā nolēma, ka pilsoņiem turpmāk dzimuma identifikācijai oficiālos reģistros līdzās divām līdz šim bijušajām izvēlēm būs arī trešā, kas ļaus norādīt, ka dzimums ir "atšķirīgs". Likums atļauj arī atstāt šo aili dokumentos neaizpildītu.

Vācija šādi izpildīja augstākās tiesas prasību, kas 2017.gadā bija nolēmusi, ka cilvēkiem ir jābūt iespējai reģistrēties ne tikai kā vīriešiem vai sievietēm, liekot varasiestādēm radīt iespēju izvēlēties trešo identitāti vai arī pavisam atsacīties no dzimuma reģistrēšanas.

Austrijā federālā tiesa 2018.gadā nolēma, ka varasiestādēm jāļauj cilvēkiem reģistrēties oficiālajos reģistros ne tikai kā sievietēm vai vīriešiem, bet vēl kaut kādā veidā. Tomēr tiesa secināja, ka esošais likums nav jāmaina, jo tas konkrēti nenosaka, ka cilvēka dzimumam jābūt sievietei vai vīrietim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!