Foto: Reuters/Scanpix
Pārliecinošs vairākums Šveices vēlētāju referendumā svētdien noraidījuši priekšlikumu par notiesāto ārvalstnieku automātisku izraidīšanu no valsts.

Kā liecina galīgie rezultāti, 59% referenduma dalībnieku priekšlikumu noraidījuši.

"Mums reiz pietiek baiļu kurināšanas," sacīja ierosinājuma pretinieku koalīcijas vadītāja Flāvija Kleinere. "Tas ir signāls no lielas pilsoniskās sabiedrības daļas, ka Šveice jautājumā par daudzveidību ir veiksmīga valsts."

Referendumu ierosināja labējā Šveices Tautas partija (SVP), kas parlamentā kontrolē aptuveni trešdaļu vietu.

No astoņiem miljoniem Šveices iedzīvotāju ārvalstnieki jau veido aptuveni ceturtdaļu, taču starp cietumniekiem to īpatsvars veido 68%. Tajā pašā laikā lielu skaitu no lielākajos uzņēmumos nodarbinātajiem arī sastāda ārvalstnieki. Vairums no tiem gan ir vācieši un itāļi, taču netrūkst arī tādu, kas ieradušies no Balkānu valstīm un Āfrikas.

Saskaņā ar SVP iniciatīvu notiesātie ārvalstnieki pēc soda izciešanas turpmāk būtu bez pārsūdzēšanas tiesībām automātiski jāizraida gan par tādiem smagiem noziegumiem kā slepkavības, izvarošanas un bruņotas laupīšanas, gan par tādiem mazāk smagiem nodarījumiem kā satiksmes ātruma ierobežojumu pārkāpšana un neatļauta iekļūšana svešā īpašumā, ja tie pastrādāti atkārtoti desmit gadu laikā.

Automātiska izraidīšana draudētu arī otrās paaudzes imigrantiem jeb "secondos", kā tos dēvē šveicieši, ja tie nebūs ieguvuši Šveices pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!