Foto: AFP/Scanpix
Šveicē svētdien notikušajā referendumā vēlētāji atbalstījuši priekšlikumu par imigrācijas kvotu atjaunošanu ES pilsoņiem, liecina oficiālie rezultāti.

Referendumā iniciatīvu atbalstījuši 50,34% tā dalībnieku, vēsta Šveices raidsabiedrība.

Vairums pilsoņu Šveices vāciski un itāliski runājošo kantonos iniciatīvu atbalstījuši, bet franciski runājošo kantonos - noraidījuši.

Referenduma priekšlikuma iniciatore bija galēji labējā Šveices Tautas partija (SVP). Pirms referenduma veiktās aptaujas liecināja, ka priekšlikumu atbalsta 43% šveiciešu, bet 50% ir pret to.

Šveice no imigrācijas kvotām ES pilsoņiem atteicās 2007.gadā. Paredzams, ka to atjaunošana saasinātu valsts attiecības ar ES un Šveices valdībai būtu trīs gadu laikā no jauna jāvienojas ar ES par kvotām.

Tautas partija apgalvo, ka imigrācijas dēļ Šveicē sarūk vietējo strādnieku algas, pieaug īres maksas un zemes cena, bet veselības, izglītības un transporta sistēmas tiek pārmērīgi noslogotas.

Daži imigranti Šveicē ierodas, tikai sociālo pabalstu vilināti, skaidro partija.

Šveices valdība, parlamenta vairākums un lielākās rūpniecības, lauksaimniecības un veselības aprūpes organizācijas savukārt neatbalsta Tautas partijas ieceri, norādot, ka ārvalstu strādnieki ir vitāli nepieciešami valsts ekonomikai.

Kritiķi arī norāda, ka kvotu atjaunošana izjauktu saistītos ekonomiskos līgumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!