Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijā aizvadītas kārtējās prezidenta vēlēšanas, kurās savu krēslu saglabājis jau kopš 1994. gada valdošais autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Taču šoreiz tautas pretestība sasniegusi vēl nebijušus apmērus un par Lukašenko galveno sāncensi kļuvusi iepriekš sabiedrībā nezināmā Svetlana Tihanovska.

Startam vēlēšanās netika pielaisti par nopietnākajiem sāncenšiem uzskatītie kandidāti, kuru reitingi liecināja, ka viņi varētu radīt problēmas prezidentam.

Galvenais no viņiem bija bijušais baņķieris un sabiedriskais darbinieks Viktors Babariko. Tāpat Centrālā vēlēšanu komisija neapstiprināja populārā blogera Sergeja Tihanovska kandidatūru. Viņi abi tika apcietināti.

Savukārt Baltkrievijas Augsto tehnoloģiju parka dibinātājs un bijušais diplomāts Valērijs Cepkalo, kuram arī kandidēšana tika liegta, bēga uz Krieviju.

Tomēr ar galveno personu izslēgšanu opozīciju neitralizēt neizdevās. Tihanovska vietā uz prezidenta amatu kandidēja viņa 38 gadus vecā sieva Svetlana. Arī Cepkalo un Babariko štābi paziņoja par spēku apvienošanu ar Tihanovsku kā vienoto opozīcijas protesta kandidāti.

Lukašenko nesaskatīja apdraudējumu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!