Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien brīdināja, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības kara saasinājums apdraudēs pasaules ekonomikas šā gada izaugsmi, kaitējot ekonomiskajai pārliecībai un paaugstinot cenas patērētājiem.

"Patērētāji ASV un Ķīnā nepārprotami zaudē no tirdzniecības attiecību saspīlējuma," emuāra ierakstā atzina SVF galvenā ekonomiste Gita Gopināta.

Viņa un citi fonda ekonomisti noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa apgalvojumu, ka Ķīna maksā nodevas un sniedz negaidītus ieņēmumus ASV budžetā. "Iekasētos nodevu ieņēmumus gandrīz pilnībā sedz ASV importētāji," paziņoja SVF eksperti.

Kaitējums ekonomikai būs vēl lielāks, ja Tramps izpildīs savus draudus noteikt krasu nodevu pieaugumu visām precēm, kas tiek importētas no Ķīnas, jo tas "īstermiņā pasaules iekšzemes kopproduktu samazinās par apmēram trešdaļu procentpunkta", viņa prognozēja.

Mēneša sākumā valdīja optimisms par vienošanos pārskatāmā nākotnē, tomēr pēc tam, kad Tramps apsūdzēja Ķīnu par atkāpšanos no savām saistībām, ko tā apņēmās gadu ilgušajās sarunās, saspīlējums atkal pieauga.

Pēc tam Tramps vairāk nekā dubultoja muitas nodevas Ķīnas precēm 200 miljardu ASV dolāru (179 miljardu eiro) vērtībā un draudēja noteikt 25% muitas nodevu pārējām precēm, kas ik gadu tiek ievestas no Ķīnas 300 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Tramps uzstāj, ka viņa agresīvās nodevu stratēģijas galvenais mērķis ir līdzsvarot tirdzniecības bilanci ar Ķīnu, kuras kopsumma pērn bija 379 miljardi ASV dolāru.

Tomēr Gopināta rakstīja, ka saspīlējums kaitē abām valstīm, kopējais tirdzniecības apmērs samazinās un kaitē uzņēmumiem, bet "divpusējās tirdzniecības deficīts lielā mērā saglabājas nemainīgs".

Turklāt kopējais ASV importa apmērs nav daudz mainījies, jo kompānijas vienkārši iepērk preces citās valstīs.

"Lai gan pašlaik ietekme uz pasaules ekonomikas izaugsmi ir salīdzinoši pieticīga, pēdējā laika saasinājums varētu būtiski pasliktināt uzņēmēju un finanšu tirgu noskaņojumu, izjaukt globālās piegāžu ķēdes un apdraudēt prognozēto pasaules ekonomikas izaugsmi 2019.gadā," brīdināja SVF galvenā ekonomiste.

"Šāds scenārijs ir viens no iemesliem, kādēļ mēs 2019.gadu raksturojām kā pasaules ekonomikai jutīgu gadu," piebilda eksperte.

Tāpat, nodevām pieaugot, mazāk pieejamas kļūs daudzas patēriņa preces, kas "nesamērīgi kaitēs mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem", norādīts SVF emuārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!