Starptautiskais valūtas fonds (SVF) brīdina par pasaules ekonomikas lejupslīdes "ievērojamām briesmām" savā Pasaules ekonomikas pārskata projektā, kas piektdien publicēts "Financial Times Deutschland".
Pasaules ekonomikas pārskatā SVF paredz pasaules ekonomikas izaugsmi 2,8 procentu apmērā šogad, iepriekš paredzēto 3,2 procentu vietā un 3,6 procentu izaugsmi nākamajā gadā, iepriekš prognozēto 3,9 procentu vietā.

Taču pārskats vienlaikus brīdina par "dziļākas un ilgstošākas pasaules ekonomikas lejupslīdes" iespējām, līdzīgu tām, kas satricināja pasaules ekonomiku iepriekšējo divu desmitgažu pirmajos gados.

Lejupslīde ASV, kur pēdējie iekšzemes kopprodukta rādītāji liecināja par tikai 0,2 procentu pieaugumu ceturksnī, var izraisīt "jūtamu sajukumu finansu tirgū" un krasu dolāra kursa kritumu, teikts pārskatā. ASV ekonomikas lejupslīdei var būt vēl lielāka ietekme uz pasaules ekonomiku sakarā ar problēmām Eiropā un Japānā, un to īpaši smagi izjutīs jaunattīstības valstis.

Eiropas Savienībai ekonomikas izaugsmes prognozes 2001.gadam tika samazinātas no 2,4 uz diviem procentiem un 2002.gadam no 2,8 uz 2,5 procentiem.

SVF ekonomisti arīdzan paziņojuši, ka Japāna tā arī nav spējusi izrauties no krīzes un paredz ekonomikas lejupslīdi par 0,2 procentiem šogad un izaugsmi par tikai 0,6 procentiem nākamajā gadā.

SVF Pasaules ekonomikas pārskats vēl var tikt pārskatīts un tas tiks publicēts 26.septembrī, tikai divas dienas pirms fonda divu dienu rudens sesijas Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!